Uredelige aktiviteter fra sosiale medier-påvirkere er på vei oppover. Fra roboter til falske profiler og falske påstander, ting blir ikke bedre.
Så hvordan kan du beskytte deg mot å bli svindlet av en influencer?
Les denne artikkelen for å finne ut hvordan du oppdager svindel med influenser før det ødelegger virksomheten din. Lær i tillegg om de siste trendene innen influencer-svindel, slik at du kan ligge i forkant.
Hva er Influencer Fraud, og hvorfor bør du være klar over det?
Det finnes noen forskjellige typer influencer-svindel, men noen av de vanligste inkluderer:
- Falske følgere: Noen svindlere vil kjøpe falske følgere på sosiale medier for å få det til å se ut som om de har en stor og engasjert tilhengerskare.
- Falske anmeldelser: En annen vanlig type influencer-svindel er når svindlere legger ut falske anmeldelser for produkter eller tjenester. Disse anmeldelsene er ofte positive og kan være utfordrende å få øye på hvis du ikke leter etter dem.
- Tilknyttede lenker: Noen svindlere vil bruke tilknyttede lenker for å tjene provisjoner på salg av produkter eller tjenester de markedsfører. Disse produktene eller tjenestene er kanskje ikke legitime, og påvirkeren må ikke avsløre at de blir betalt for å markedsføre dem.
Hvorfor skal du være klar over alt det?
Enkelt sagt, å være assosiert med uredelige produkter eller mennesker kan skape en betydelig PR-krise som vil kreve mye tid og ressurser å overvinne.
Alternativt kan en falsk influencer stjele pengene dine og produktene dine uten å levere de lovede resultatene. I så fall må du gå gjennom prosessen med å finne en ny innholdsskaper, bruke mer tid og ressurser.
De tre vanligste typene influencer-svindel
Det er tre hovedtyper av influencer-svindel: falske følgere, å ta pengene dine uten å levere resultater, og å utgi seg som en influencer for å bryte loven. La oss se nærmere på hver enkelt.
1. Influencers blåser opp tilhengerne sine kunstig
I dette tilfellet kjøper en influencer falske sosiale medier-kontoer for å kunstig øke antallet følgere. Noen påvirkere kan opprette bot-kontoer, som er falske kontoer kontrollert av et dataprogram.
Bot-kontoen kan like, kommentere og følge andre kontoer på vegne av influenceren. Derfor ser influenceren ut til å ha et høyere engasjement enn de faktisk har.
Som et resultat ser de mer populære og innflytelsesrike ut enn de faktisk er.
Podcaster er en annen måte påvirkere lurer deg om engasjementet deres.
Poder er grupper av influencere som har skapt et tett sammensveiset fellesskap som snubler over hverandres innlegg.
For eksempel kan en influencer i en pod med 100 personer se innlegget sitt komme til Utforsk-siden på Instagram fordi alle 100 medlemmene i gruppen likte og kommenterte det.
Potensielle sponsorer og merkevarer blir lurt til å tro at influenceren har en mye større og mer engasjert tilhengerskare. Dessverre innser de feilen sin først når de ikke ser de forventede resultatene.
Sosiale kanaler som Facebook prøver imidlertid å finne og forby disse gruppene.
2. Ta kontanter/produkter og ikke levere resultater
I dette tilfellet kan en influencer love å legge ut en sponset Instagram-historie for hver $100 du gir dem. Men når du først betaler dem, publiserer de aldri historien.
Eller en influencer kan godta å vurdere produktet ditt på YouTube-kanalen sin. Men i stedet for en ærlig anmeldelse, legger de ut en kort, positiv video som ikke gir noen reell informasjon om produktet.
Denne svindelen er ofte vanskelig å oppdage før du gjør forretninger med dem, så alle kan gå i denne fellen.
Det skjedde til og med Snapchat.
snapchat saksøkt influenceren Luka Sabbat, som ikke klarte å promotere de avtalte produktene (brillene) i henhold til kontrakten. Den 20 år gamle innholdsskaperen skulle skrive flere innlegg og bruke brillene under et bestemt arrangement, men nektet å gjøre det.
3. Folk som later som de bryter loven
En svindler kan utgi seg for å være en influencer for å presentere falske varer.
Influencer Logan Paul er blitt anklaget for forfalsket fargeblindheten sin å selge noen glass som visstnok kurerte den tilstanden. Og han innrømmet det til slutt.
Eller en svindler kan late som om han er en (en type) influencer for å få gratis produkter og tjenester. Noen gjør det til og med for anerkjennelse.
En kinesisk innholdsskaper hyllet som “Deres Høyhet Qiao Biluo” forfalsket alderen hennes bruker filtre for å lure publikum.
En annen kinesisk influencer, Lisa Li, ble avslørt fordi hun bodde i et skittent hjem, selv om hun fungerte som en glamorøs innholdsskaper. Og som skaper av glaminnhold kan du bare forestille deg luksusproduktene hun støttet.
Og la oss ikke glemme giveaway-svindel.
Falske influencere lover å gi bort gratis produkter eller kontanter hvis folk følger siden deres og deler innlegget. Men det er selvfølgelig ingen giveaway, og folk får aldri noe.
Unødvendig å si at du ikke vil knytte merkevaren din til et nettsted som dette.
Hvordan oppdage tegn på influencer-svindel før det er for sent
Denne typen svindel kan være kostbare og vanskelige å komme seg fra. Derfor er det viktig å lære å oppdage dem.
Godt selskap og lavt engasjement
Den gjennomsnittlige Instagram engasjementsgrad er 1,94 %, selv om den kan stige til 5 %. Denne frekvensen varierer avhengig av plattformen og typen influencer du bruker.
Kryss av takkse for eksempel et gjennomsnittlig engasjement på 12,43 % for nano-influencers og 13,33 % for mikro-influencers.
Hvis en influencer har et stort antall følgere, men mye lavere engasjement enn forventet, har de sannsynligvis kjøpt bot-kontoer eller er en del av en pod. Du vil også se på kvaliteten på kommentarene de får;
Plutselige topper i følgere
Når antallet følgere til en influencer plutselig skyter i været, har de sannsynligvis kjøpt falske følgere. Du kan se, spesielt hvis denne følgerøkningen er mye høyere enn deres gjennomsnittlige vekstrate.
La oss si at en influencer vanligvis får 500-1000 nye følgere per år. Hvis de plutselig får 1000 nye følgere en onsdag kveld, er det et stort rødt flagg.
Instagram-podcaster
Det er vanligvis vanskelig å forstå om en influencer er en del av en pod eller ikke fordi disse ikke er offentlige grupper.
Et avslørende tegn er å se de samme personene gjentatte ganger kommentere hverandres innlegg. Disse kommentarene er standardiserte og inneholder vanligvis emojier og for mange utropstegn.
For eksempel kan du se kommentarer som “OMG!!!” eller massevis av ild- og hjerte-emojier uten reell substans bak seg.
Urelaterte kommentarer
Ikke-relaterte kommentarer ser slik ut:
“Jeg abonnerte akkurat på kanalen din!”
“Kysser!”
Disse kommentarene blir ofte lagt igjen av betalte personer, pod-medlemmer eller bot-kontoer. Til sammenligning forteller ekte kommentarer en historie. Ekte mennesker avslører ting om seg selv, stiller spørsmål og kommer med konkrete kommentarer om innholdet de ser på.
Arkivbilder
Arkivbilder er et rødt flagg fordi influencere er redde for å vise sitt autentiske jeg. Det betyr at de skjuler noe og ønsker å skape et falskt bilde.
Hvorfor betyr dette noe?
Fordelen med å jobbe med influencere ligger i deres autentisitet. Autentisitet er det som skaper engasjement og får folk til å lytte til rådene deres.
Så å sende produkter eller penger til en falsk influencer betyr å kaste bort både ressurser og tid.
Proff-tips: Hvis du ikke er sikker på om et bilde er et arkivbilde eller ikke, kan du gjøre et omvendt bildesøk på Google. Bare gå til Google Foto og klikk på kameraikonet. Last deretter opp det aktuelle bildet og se om det dukker opp andre steder på internett.
Markedsføringsinnhold og nesten ikke noe verdifullt innhold
Markedsføringsinnhold er et rødt flagg fordi influenceren kun er fokusert på å tjene penger raskt. De er faktisk ikke interessert i å gi verdi til følgerne sine.
Denne innholdsskaperen deler ikke verdifulle tips, innsikt eller råd. Alt de bryr seg om er å selge produkter.
Hvorfor skulle dette plage deg?
I beste fall vil innholdet deres om merkevaren din være av lav kvalitet, og du vil være i dårlig selskap med mengden av andre produkter de markedsfører.
I verste fall vil ryktet ditt lide, og kundene dine vil unngå å kjøpe produktene dine på en stund.
Too Good to Be True Tilbud
«DM to collab»-ordningen er en av de mest populære måtene svindlere kan komme i kontakt med merkevarer på. De tilbyr å markedsføre produktet eller merkevaren din på kontoen deres, men alt de vil ha er gratis ting.
De kan til og med virke legitime i begynnelsen, men hvis du ser nøye etter, vil du se at kontoen deres har svært få følgere eller engasjement. De prøver bare å få gratis ting fra deg.
Hva du skal gjøre hvis du har blitt svindlet av en influencer
Hvis du tror at en influencer har lurt deg, bør du først kutte båndene med dem.
Du bør også rapportere dem til den sosiale medieplattformen du brukte. Du kan for eksempel rapportere dem til Instagram-støtteteamet hvis du samhandler på denne kanalen.
Vurder til slutt å ansette juridisk rådgiver og kontakte myndighetene hvis kontrakten din har blitt brutt.
5 tips for å unngå influencer-svindel i fremtiden
Den beste måten å unngå influencer-svindel på er å gjenkjenne det og bruke pålitelige partnere. La oss se hvordan du kan gjøre det.
1. Gjør din forskning
Det beste alternativet for å unngå å bli svindlet av en influencer er å gjøre research.
Før du jobber med en influencer, sjekk engasjementet deres og se etter eventuelle røde flagg i innholdet deres. Se hvordan de samhandler med følgerne sine, analyser bildene deres og søk dem opp på forskjellige kanaler. Du kan også lese anmeldelser eller spørre andre markedsførere om dem.
2. Bruk nettbaserte verktøy for å spore influencer-atferd
Nettbaserte verktøy som sporer påvirkeratferd inkluderer falske profilsjekker, kalkulatorer for engasjementfrekvens og overvåkingsverktøy for sosiale medier.
Disse verktøyene vil vise deg svært lave engasjementer og plutselige topper i følgere eller likes. Noen programmer kan også vise kommentarer av lav kvalitet.
3. Samarbeid med et byrå
En influencer markedsføringsbyrå kan være det beste alternativet fordi de vet hvilke influencere de jobber med.
De har også et team med eksperter som kan hjelpe deg med å velge den beste influenceren for merkevarens profil og mål.
4. Bruk kontrollerte søkemotorer for å finne influencere
Disse søkemotorene er faktisk enorme databaser med kontrollerte influencer-profiler. Noen er gratis, mens andre har små avgifter. Du kan søke etter innholdsskapere på dem ved å bruke spesifikke søkeord eller bransjerelaterte filtre.
Disse motorene vil også vise deg den gjennomsnittlige engasjementsraten til hver influencer, slik at du kan velge de riktige talspersonene for merkevaren din.
5. Skriv klare kontrakter og betal resultatene
Før du jobber med en influencer, signer en kontrakt som beskriver vilkårene i avtalen din.
Denne kontrakten bør inkludere prisen du er villig til å betale, typen innhold du forventer og hvor lenge kampanjen vil vare.
Profftips: Unngå å betale influenceren din før du ser resultater.
Bruk måleverktøy som rabattkoder og UTM-koder for å spore ytelsen til influencerens kampanje.
Det kan også være vanskelig å sende produktene dine, spesielt hvis du ikke har en kontrakt. For å unngå å tape for mye penger:
- Kjenn påvirkerne dine først. En ærlig, anerkjent innholdsskaper vil yte rettferdighet til produktene dine, spesielt hvis verdiene dine stemmer overens.
- Ikke send de dyreste varene dine til 1000 influencere samtidig. Velg og velg hva du sender og hvem du sender det til.
- Inviter influenceren til butikken din for å teste produktene.
Oppsummer
Influencer-svindel er et reelt problem mange bedrifter håndterer, spesielt de som ikke er vant til å jobbe med innholdsskapere.
For å unngå å bli lurt, gjør research, bruk nettbaserte verktøy for å spore influencer-atferd og samarbeid med et byrå.
Du bør også skrive klare kontrakter og unngå forskuddsbetalinger for å beskytte deg selv hvis noe går galt.
Hva er dine tanker om influencer-svindel? Har du noen gang blitt svindlet av en influencer? Gi oss beskjed i kommentarene nedenfor!
David Morneau er medgründer og administrerende direktør i inBeat, en hybrid mikro-influencer marketing SAAS/byrå som hjelper merkevarer med å skalere sin markedsføringsinnsats. Han har hjulpet over 200 DTC-merker så langt.