Det er ingenting så mektig og virkningsfullt som historier for menneskeheten. All vår kunnskap, kultur og forståelse av vår verden er gått i arv som historier.
Faktisk vil jeg gå så langt som å si at historier er det som gjør folk mer menneskelige. Kanskje det var derfor det var mennesker som utviklet seg til jordens fremste art. Alt for at vi kunne fortelle historier.
Næringslivet er ikke fremmed for merkevarehistorier. Markedsførere har drømt om å skape merkevarehistorier som bærer merkevarer gjennom tiårene.
En god merkevarehistorie vil alltid drive mer vekst enn noen markedsføringskampanje. Den eneste vanskeligheten er at god merkevarefortelling ikke er lett. Jada, lytteverktøy for sosiale medier kan hjelpe deg med å lære hva jevnaldrende har drevet med, men det er ikke nok.
De fleste vet ikke formelen for å bygge en god merkevarehistorie. Få forstår, og enda færre lykkes med det. Hvorfor? Historier er ikke drevet av data, men av historiefortelling og følelser.
I denne bloggen vil jeg introdusere deg til formelen for god merkevarefortelling. Du kan da ha en rettferdig sjanse til å lage en god merkevarehistorie for deg selv.
Men først, la oss komme til det grunnleggende!
Hva er en merkevarehistorie?
En merkevarehistorie er en omfattende narrativ som forteller publikum hvorfor merkevaren din eksistererhvordan det ble til, hva det ønsker å være og hva det gjør for å oppnå det.
Hovedhensikten med merkevarehistorien er å skape kontakt med publikum som går dypere enn bare et kunde-leverandørforhold. En god merkevarehistorie er det som får folk til å investere følelsesmessig i en merkevare. Uten den ville vi ikke hatt folk som var lojale mot merkevarer og tok til orde for dem.
De lar merkevarer bygge fellesskap rundt seg selv. Disse fellesskapene gir flere typer og nivåer av fordeler til en merkevare.
La oss diskutere alle fordelene ved å ha en Brand Storytelling da, skal vi?
Hvorfor trenger du Brand Storytelling?
For å si det enkelt, er hver eksistens støttet av en historie. Enten det er et selskap eller en person, alle har en historie og uten den mister eksistensen sin mening.
Å fortelle din merkevarehistorie til verden har mange fordeler, og det er derfor det er en av de beste innholdsmarkedstrendene. La oss sjekke ut fordelene med merkevarefortelling da, skal vi?
1. La oss skille oss ut
Mange har vendt seg til entreprenørskap de siste årene. Selv om det er bra, betyr det at du konkurrerer med flere mennesker nå.
Hvis du vil vokse, må du skille deg ut fra konkurrentene. God merkevarefortelling hjelper deg å oppnå det. Du vil være i stand til å være mer tiltalende for publikum.
Nivået av distinksjon og unikhet som merkevarefortelling kan gi deg er rett og slett ikke mulig med noe annet. Hvis du vil skille deg ut, lag en overbevisende merkevarehistorie!
2. Humaniserer merkevaren din
Det er ikke uvanlig at bedrifter helt glemmer å være mennesker. Mange bedrifter drives kun av overskudd og veksttall.
Denne tilnærmingen er aldri gjennomførbar på lang sikt. Merker som Omega, Coca-Cola, Pepsi, Disney, etc., ville ikke eksistert i dag hvis de fulgte denne tilnærmingen.
God merkevarehistorie tilfører menneskelige egenskaper til merkevaren din. Hver gang vi tenker på Disney og hvordan det gjorde barndommen vår lykkelig. Det er nesten som om Disney er en eller annen barndomsvenn av oss.
3. La oss etablere tillit
Takket være all den utbredte mishandlingen, finner forbrukere det vanskelig å stole på merkevarer. Dette kan bli et stort hinder for veksten av virksomheten din.
God merkevarefortelling kan hjelpe deg med å overvinne denne hindringen. Hvordan? En merkevarehistorie hjelper deg å nå ut til publikum kjenne og forstå merkevaren din bedre. Det gir et personlig preg og å kjenne noen som er pålitelige, øker troverdigheten ytterligere.
Ta en undervisningsbyrå som et eksempel. Ved å dele historier om vellykkede elevresultater, erfarne veiledere og personlig tilpasset læring, kan tilliten til elevene og deres foreldre oppnås.
Når publikum vet hva du gjør, hvorfor du gjør det og hvilke verdier som driver deg, blir det lett for dem å stole på deg og kjøpe fra deg.
4. Kommunisere dine verdier
Enten det er et individ eller en merkevare, ens verdi definerer hvem man er. Det er vanskelig å kommunisere verdier direkte. Man kan nevne verdier som bærekraft, empati, sosialt ansvar etc. men det vil ikke ha stor effekt.
Imidlertid er det ganske effektivt å formidle merkeverdiene dine gjennom en historie. Folk leser og ser historier for å lære verdier og moral. Dermed kan du presentere merkeverdiene dine gjennom merkevarehistorien din og folk vil automatisk knytte dem til merkevaren din.
Se på hva eple gjøre. Det er veldig enkelt å assosiere minimalisme, brukervennlighet, premiumprodukter og en sømløs brukeropplevelse med dem. Takket være deres kraftige merkevarehistorie.
5. Skap en følelsesmessig forbindelse
Den digitale tidsalderen har gjort verden til et mer sammenkoblet sted, men det er bare på overflaten. Enn si merker, selv folk har problemer med å få kontakt med hverandre.
En god merkevarehistorie hjelper en bedrift med å presentere sine verdier og seg selv. Når en historie gir gjenklang hos publikum, finner de det lettere å gjøre det koble følelsesmessig med et varemerke.
Tenk på Apple, Sonys Playstation eller Nintendo. De var i stand til å få kontakt med publikum følelsesmessig. Du har sett de lange køene for PlayStation 5, de nyeste iPhone-ene og Nintendo Switch, ikke sant? Det er hva god merkevarefortelling gir deg!
Jeg er sikker på at jeg har overbevist deg om behovet for en merkevarehistorie nå. Så la oss komme til delen hvor jeg veileder deg til å utvikle en merkevarehistorie!
7 velprøvde måter å utvikle en merkevarehistorie
Historiefortelling er kanskje ikke alles kopp te. Men ingen kjenner virksomheten din bedre enn deg. Det gjør deg faktisk til den beste personen til å fortelle en merkevarehistorie for bedriften din.
Her er 7 måter å gjøre det enkelt for deg å utvikle en flott merkevarehistorie:
1. Forstå hvorfor merkevaren din eksisterer
Jeg vet at mange av oss stiller spørsmål ved vår egen eksistens. Imidlertid bør det ikke være slik for din bedrift i det minste. De fleste virksomheter eksisterer først og fremst for å tjene penger og rikdom for gründerne, men da vet alle det, ikke sant?
Årsaken til din bedrifts eksistens bør være noe vesentlig. Det skal tilføre verdi til verden og kundenes liv.
Vurder Spotify, hvorfor eksisterer det? For å gjøre det enkelt for folk å lytte til og oppdage nye sanger. Deres musikkforslag og “Det er en spilleliste for detKampanjen viser hvor godt de gjør det.
På samme måte bør du forstå hvorfor virksomheten din eksisterer. Bruk den grunnen som grunnlaget for å bygge merkevarehistorien din.
2. Forstå hvordan du løser problemer og skaper verdier
På slutten av dagen er du fortsatt en bedrift. Å selge produkter, tjene penger og øke inntektene er viktig. Du trenger imidlertid ikke være i ansiktet deres med det.
Du kan alltid fortelle en historie om hvordan du innså at publikum står overfor et problem. Fortsett å fortelle dem hvordan det inspirerte deg til å komme opp med en løsning.
Hjelp publikum med å forstå verdien de vil få ved å kjøpe produktene dine. Gjør alt dette gjennom en historie.
Tenk på Netflix, de visste at folk ikke ville ha reklamer og ønsket å se hva de hadde lyst til å se. Så det er det de tilbyr reklamefri underholdning på forespørsel. For en pris, selvfølgelig, men se hvor bra det fungerte.
3. Forstå merkevarens visjon
På samme måte som et individs ambisjoner og drømmer, er det også meningen med merkevaren. Folk blir lett investert i historier der hovedpersonen overvinner alle odds og arkiverer drømmen sin. Det er ikke annerledes for bedrifter heller.
Du må ha en langsiktig visjon. Det må være realistisk og storslått. Folk vil tro på din visjon og følge deg på reisen din som kunder.
Å vite hvor du vil ta merkevaren din og vise den til publikum gjennom merkevarefortelling er givende.
Se på SpaceX, de ønsket å lage gjenbrukbare raketter og sette en mann på Mars. Merkehistorien deres fikk folk til å tro på dem, og de er allerede halvveis.
4. Lag en relaterbar premiss
Når det kommer til historier, filmer eller til og med vitser, har folk en tendens til å huske de de forholder seg mest til. En viss grad av fortrolighet råder høyest når det kommer til historiefortelling. Folk synes kjennskap er trøstende og har en tendens til å nøle mindre når de foretar et kjøp.
Ved å lage en merkevarehistorie som målgruppen din kan relatere seg til, øker du sjansene for å konvertere dem til kunder.
Sjekk ut dette eksemplet fra Slack. De tok noe relatert til deres Målgruppen og brukte den til å fortelle en overbevisende historie for å markedsføre seg selv.
Du må sørge for at merkevarehistorien din er forankret og ikke overdrevet. Du kan lage et relaterbart premiss og vise hvordan produktet ditt løser eller gjør den situasjonen enda bedre.
5. Vurder publikums perspektiv
Det er publikum som alltid vil ha betydning på slutten av dagen når det kommer til merkevarehistorien din. Etter hvert som næringslivet beveger seg mot kundesentrert markedsføring, har det blitt nødvendig å se ting fra deres perspektiv.
Pass på at du ikke overdriver noe. Det være seg løfter, optimisme, ambisjoner eller noe annet. Det er ganske lett å la seg rive med når du forteller merkevarehistorien din.
I dette eksemplet med Airbnb er de det forteller om en opplevelse som en kunde kan ha. Å fremheve en kundes perspektiv gjør det enkelt for kunden å forstå verdien som tilbys.
Pass også på at du ikke høres for salgsfokusert ut. Husk at dette er en merkevarehistorie og ikke en reklame. Du kan til og med bruke et sosialt lytteverktøy for å forstå hvilke erfaringer folk har med merkevaren din,
6. Vær kreativ i historiefortelling
Selv om det er en merkevarehistorie, er det fortsatt en historie av noe slag. Du må underholde leserne litt. Så ta deg noen friheter og krydre ting uten å gå over bord.
Sørg for å innlemme humor og hold deg jordet hele veien. Du kan nevne andre merker og konkurrenter, men sørg for at du er hensynsfull i alt du sier eller påstår om dem.
Fortell historien på en slik måte at leserne får visualisert hele premisset. Historier er ment å bli gjennomlevd i tankene våre. Så sørg for at du forteller en historie som får en leser til å føle seg positiv på alle mulige måter.
Du kan også bruke et samarbeidsverktøy for sosiale medier slik at alle de kreative menneskene i bedriften din kan jobbe med merkevarehistorien sammen.
7. Hold det enkelt, men likevel stimulerende
Dette høres enklere ut enn det er. Historiefortelling er en kunstform, og svært få er faktisk flinke til det. Hvis du følger alle 6 punktene ovenfor uten å gjøre det enkelt, vil merkevarehistorien rett og slett ikke fungere.
Å ha en god historie å fortelle fungerer bare når hele publikummet forstår det. Så prøv å holde det enkelt, men likevel imponerende. Historien trenger også stimulere ulike følelser i publikum.
Intel gjorde to ting her, de tok en side fra historien og fortalte en historie om datamaskiner og fremhevet bidragene til kvinner i datateknologiens verden.
En historie som har emosjonell dybde og kan stimulere en person mentalt er veldig påvirkende. Så prøv å inkorporere disse elementene i merkevarehistorien din mens du holder det enkelt.
Konklusjon
Så der har du det. Alt du trenger for å komme i gang med merkevarefortelling.
Jeg vet hva du tenker. “Å utvikle en merkevarehistorie er for mye arbeid”. Jeg skulle ønske det var like enkelt som å finne de beste nettstedstemaene for virksomheten din, men det er givende. De av dere som leser mye bøker eller har sans for å skrive, vil kanskje ha lett for å fortelle om merket.
En historie kan fortelle mer om en merkevare enn reklame noensinne vil. Det gir markedsføring et solid grunnlag å bygge kampanjer på.
Merker som Rolex og Patek Philippe finnes, men bare Omega kan si at de har vært til månen og tilbake.
Å ha en historie å fortelle er en av de kraftigste eiendelene en merkevare kan ha. Folk elsker historier, så sørg for å fortelle en de gjerne vil snakke om.
vanlige spørsmål
🌟 Hvordan gjør jeg min merkevarehistorie unik?
Tenk på merkevaren din som et individ og at du forteller historien hans. Merkehistorien ble mer engasjerende og unik på denne måten.
🌟 Hvilke ting bør unngås i merkevarehistorier?
Hold alt i sjakk og unngå å overdrive noe. For mye vektlegging av funksjoner eller historieelementer gjør historien mindre virkningsfull.
🌟 Hvor stor skal merkevarehistorien være?
Husk at du ikke skriver en roman. Hold historien kort, men likevel detaljert. Det bør ikke ta mer enn 3 minutter før noen leser merkevarehistorien.