Med mindre du har bodd i skogen de siste månedene eller kanskje engasjert i et mystisk liv gjemt i dypet av en giftig myr og unngått sosiale medier og internett for enhver pris, er du sannsynligvis klar over det nye verktøyet alles snakker om; ChatGPT.
For de som kanskje er ute av løkken (eller en hemmelighetsfull myrheks), diskuterer denne bloggen hva ChatGPT er, så vel som hva det ikke er. Vi vil diskutere virkningen av denne nye teknologien på markedsførere, gi råd om hvordan ChatGPT bør og ikke bør brukes og hvordan du kan sjekke om dette programmet har skrevet noe innhold.
Hva er ChatGPT?
ChatGPT ble opprettet av OpenAI i november 2022, og er en intelligent språkmodell som kan svare på brukermeldinger og produsere noen utrolig ekte svar.
Sammen med et nylig sprang fremover AI bildeteknologi, ChatGPT og lignende AI-programmer representerer en ny æra for Internett. Mens roboter og AI-teknologi har eksistert i årevis, vokser de nå uhyggelig intelligente, og det blir stadig vanskeligere å si hva som ble skrevet av et menneske og hva som ble produsert av en datamaskin.
Mens mange markedsførere har feiret forbedringene i tilpasset AI-utvikling, andre er fortsatt tvilsomme. Det er sant at mens ChatGPT har mange legitime og nyttige funksjoner, er det også et tveegget sverd. Dette viser seg å være sant med fremkomsten av all ny teknologi; det er alltid både fordeler og ulemper.
Innholdsmarkedsføring og ChatGPT
Et markedsføringsområde som utvikler et spesielt hektisk forhold til AI-chatbots er innholdsmarkedsføring. Mange markedsføringsbyråer som tilbyr tjenester for innholdsskriving, er avhengige av både interne og frilansskribenter av innhold for å generere tusenvis på tusenvis av ord med innhold de trenger for kunder hver dag.
Som innholdsmarkedsførere har vi nå i oppgave å utføre vår egen versjon av Turing test Daglig. For hvert innhold må vi spørre oss selv: “Ble dette skrevet av et menneske?” Det er ikke lenge siden det var relativt enkelt å svare på et slikt spørsmål. Langt innhold skrevet av en AI måtte redigeres grundig før noen kunne tro at et menneske hadde lest det.
Med ChatGPT blir dette mindre og mindre tilfelle. Mens brukere fortsatt trenger å lære å utvikle spørsmål som vil få programmet til å produsere høykvalitets, velskrevet innhold, kan de som har lært denne ferdigheten få AI til å skrive tusenvis av ord om ethvert emne, noe som vil trenge veldig liten justering etterpå. Programmet kan sette inn nøkkelord, lage H2- og H3-titler og raskt bli bedt om å endre tonen eller stilen til alt det produserer med letthet.
Selv om alt dette høres bra ut, er det ikke uten ulemper. Selv om AI-innhold (både skriftlig og visuelt) for øyeblikket anses som gratis å bruke og ikke er bundet av lover om opphavsrett, kan vi se denne endringen i fremtiden.
Ettersom både AI-språkprogrammer som ChatGPT og AI-bildeskapere blir mer avanserte, oppstår flere samtaler om etikken til disse programmene. Et AI-program kan ikke lage noe nytt; den kan bare trekke på det som allerede eksisterer. Kritikere av AI mener at dette ikke er forskjellig fra plagiat, og det er tilfeller der studenter får problemer for å bruke ChatGPT til å skrive essays og oppgaver.
For markedsføringsbyråer som er avhengige av forfattere for å lage innhold, oppstår lignende problemer. Hvordan vet du om dine ansatte faktisk produserer dette innholdet?
Hvordan oppdage ChatGPT-skriving
Det finnes en rekke måter å sjekke om et stykke innhold er skrevet av en person eller om de brukte ChatGPT eller en annen AI-skribent til å skrive innholdet eller deler av innholdet for dem. Hvis du har jobbet med en bestemt forfatter i lang tid, er den enkleste måten å fortelle på å lese om deres tidligere forfatterskap. Hvis du mistenker at en kunstig intelligens har skrevet noe de har sendt inn, kan du sammenligne det nye arbeidet med det gamle arbeidet. Høres det ut som det er skrevet av samme person?
Dessverre, hvis du ikke har noe å sammenligne skrivingen deres med, kan det være vanskeligere å fortelle.
Noen indikatorer på at ChatGPT kan ha skrevet innholdet inkluderer repeterende skriving og frasering, overflødige og altfor ordrike setninger, og, som nevnt, feil eller villedende informasjon.
Selv om det finnes AI Detector-programmer, er de ennå ikke sofistikerte nok til å stole på med 100 % nøyaktighet. Når du legger en tekst gjennom et AI-detektorprogram, husk at de ofte feilaktig kan flagge originalt arbeid som skrevet av en AI. Du må bruke din egen dømmekraft for å foreta den siste samtalen.
Noen AI-detektorer inkluderer Null GPT (som er gratis å bruke) og Saplings AI innholdsdetektor (som tilbyr en gratisversjon med begrenset bruk).
Hva kan ChatGPT gjøre?
ChatGPT er ikke en søkemotor eller faktasjekker. Det er en AI-språkmodell. Tenk på det som en veldig avansert versjon av den automatiske prediktive teksten du bruker når du skriver meldinger eller e-poster på telefonen. Den grer internett for å produsere svar på brukermeldinger. Men hvis du ikke tror at alt som er skrevet på internett er 100% sant, bør du innse hva dette betyr når det gjelder ChatGPTs nøyaktighet.
Som en del av jobben min har jeg kjørt en rekke tester av ChatGPT for å finne ut hvilken nøyaktighet vi kan forvente av den, og resultatene har en tendens til å variere. Den kan gi nøyaktig innsikt i en rekke emner og generere nøyaktige svar på mange spørsmål. Men det var tider da informasjonen den ga var velskrevet, konsekvent forklart – og helt feil. Men det hørtes overbevisende nok ut at noen som ikke var ekspert på emnet, ikke ville være klar over unøyaktighetene i svaret.
Der ligger faren for ChatGPT. Og i en tid der faktasjekking og gjennomgang av informasjon før vi deler den blir mindre av normen, har dette programmet potensial til å gjøre mye skade.
Når skal du bruke ChatGPT
Alt dette høres forferdelig ut, men det er ikke bare undergang og dysterhet. Det er mange nyttige, etiske måter å bruke ChatGPT på. Det er viktig å huske at det best brukes som et verktøy for å hjelpe deg med markedsføringstiltak.
ChatGPT kan brukes:
- For SEO-hjelp, som å hjelpe med idédugnad om søkeord, skrive metabeskrivelser osv.
- For å hjelpe med innholdsideer
- For å hjelpe med å avgrense markedsføringstekst eller frasering i langformatinnhold
- Å gjennomføre markedsundersøkelser
Og mer.
Når du ikke bør bruke ChatGPT
Mens vi alle kjemper med denne nye teknologien, spør vi alle oss selv hvordan vi bruker AI på en måte som er effektiv og etisk. Tross alt er det et flott nytt verktøy som kan gjøre mye. Men som en grunnleggende tommelfingerregel, hvis du vil vite når du ikke skal bruke ChatGPT, er svaret enkelt; hver gang du ville bli tvunget til å lyve om det.
Hvis du skulle lage noe for en klient eller arbeidsgiveren din og de spurte deg om du brukte AI for å lage det, hvis du ikke er villig til å si ja komfortabelt, så ikke bruk det. Hvis de spurte deg om du brukte en stavekontroll eller redigeringsprogram som Grammarly eller et kunstprogram som Canva, ville du ikke se noe problem med å være ærlig om det. Du bør bruke ChatGPT på samme måte som du bruker disse programmene: for å støtte arbeidet ditt, ikke gjøre det for deg.
Konklusjon
Når teknologi tar et stort skritt fremover, er det alltid frykt for hva det vil bety. Vil denne nye teknologien ta jobbene våre? Vil det gjøre markedsførere og forfattere foreldet? Med mangelen på regulering og tilsyn som har en tendens til å følge med nye teknologier, kan vi begynne å se et skifte i arbeidsmarkedet når bedrifter prøver å kutte kostnader og erstatte forfattere med AI. Hvor effektiv den vil være som en langsiktig strategi gjenstår imidlertid å se.
Ingen vet ennå hva de skal gjøre med AI-fremskritt, og det vil sannsynligvis ta noen år før loven fanger opp hva den kan gjøre. Inntil da vil det sannsynligvis være en rekke merker og selskaper som utnytter mangelen på regulering med denne nye teknologien og bruker den til å redusere antall ansatte de må betale. Men som det sies, du får det du betaler for.
Som markedsførere må vi alle finne ut hvordan vi skal tilpasse oss denne nye æraen og bestemme hvordan vi passer inn i den. Med stor teknologi må det tross alt også følge stort ansvar.