Nettstedet ditt må fungere slik det var ment da du først bygde det. Ellers vil brukerne dine ende opp med å miste tilliten til merkevaren din, noe som resulterer i tap av inntekter og potensielle kunder. 67 % av forbrukerne siterer dårlige opplevelser som årsak til churn. 4 % av kundene klage direkte til et selskap om en dårlig opplevelse, og 91 % av misfornøyde kunder vil ganske enkelt gå uten å gi uttrykk for sine klager.
De Systems Sciences Institute hos IBM har rapportert at “kostnaden for å fikse en feil funnet etter produktutgivelsen var fire til fem ganger så mye som en avdekket under design, og opptil 100 ganger mer enn én identifisert i vedlikeholdsfasen.”
De Verdenskvalitetsrapport har anbefalt at selskaper holder QA-budsjettet til 25 % av utviklingskostnadene. Deres universelle anbefaling kommer fra en forståelse av hva som er “rimelig” for å opprettholde kvalitet, sikkerhet og forbedre kundeopplevelsen, samtidig som potensialet for ny utvikling ikke bunnes.
Enten nettstedet ditt er et tilknyttet nettsted, lokal virksomhet, SaaS eller vanlig HTML-side, når folk ser feil, vil de gjerne klikke på tilbake-knappen, og du vil aldri se dem igjen.
Med denne artikkelen vil vi lære om konseptet med nettstedskvalitetssikring, viktigheten av det, hvordan det skiller seg fra testing, hvordan du sørger for at nettstedet ditt er av høy kvalitet, noen beste fremgangsmåter å følge, og en QA-sjekkliste som du kan ta i bruk i rekkefølge for å gjøre arbeidet ditt enklere.
Hva er nettsted QA?
Nettsted QA (Quality Assurance) kan defineres som prosessen med å teste et nettsted for å oppdage feil, feil eller forglemmelser som kanskje ikke har blitt notert under nettutvikling eller design før den ble publisert. Det er også referert til som QA-testing. Merk at QA begynner mye tidligere, selv før utviklingen begynner. Den starter så snart kravene til nettsiden er lagt og kulminerer med testing. Dens overordnede bekymring er kvaliteten på det generelle nettstedet, som går langt utover bare å fikse feil.
Hvordan skiller QA seg fra andre testtyper?
Som vi nevnte, er QA en prosess, ikke en engangsoppgave. Her er hvordan det skiller seg fra andre testtyper:
QA vs brukertesting
Det er viktig å skille mellom kvalitetssikringstesting og brukertesting. Begge sikter kanskje mot de samme målene (flott Brukererfaring – UX og riktig nettsidefunksjonalitet), men det er flere forskjeller mellom dem.
Brukertesting er ganske enkelt å observere og analysere hvordan brukere faktisk bruker og samhandler med nettstedet og deres meninger om opplevelsen de får mens de bruker den. Det innebærer også å finne hva som er uklart og hva som kan være forvirrende for brukeren. Til syvende og sist er det en sammenligning mellom brukeropplevelsen og faktisk nettsidebruk og utviklerens, samt webmasters tiltenkte bruk og tenkte brukeropplevelse.
QA skiller seg fra brukertesting ved at det gjøres før nettstedet publiseres, og at det gjøres av en QA-tester (ikke brukere). Testeren simulerer ulike brukerhandlinger på nettstedet for å se om de fungerer etter hensikten.
De to (QA og brukertesting) er imidlertid komplementære, og dataene eller tilbakemeldingene som samles inn fra begge prosessene er avgjørende for å sikre at nettstedet fungerer etter hensikten og at UX-standarder er oppnådd.
QA vs funksjonell testing
Funksjonell testing kan defineres som en QA-prosess basert på de spesifiserte designkravene til den bestemte komponenten som testes. Det innebærer å legge inn, eller mate, input i og deretter analysere utdataene.
QA, på den annen side, er ikke begrenset til en bestemt komponent eller spesifiserte designkrav. QA sørger for at hele siden er av god kvalitet, fra hvordan den fungerer til hvor attraktiv den er for brukeren. Det inkluderer også testing før nettstedet går live.
QA vs kravtesting
Kravtesting innebærer å bruke kundens krav og forventninger til å evaluere et nettsteds layout, prototype eller alfa versjon. QA kommer inn på nedbryting av brukerspesifikasjoner og krav som er nedfelt i designdokumenter godkjent av byggherren, samt andre krav som ellers er uttrykt. Spesifikasjonene blir deretter forenklet og integrert i ulike utviklingsfaser, og til slutt brukt i kravtesting.
QA vs designtesting
Designtesting undersøker hvordan nettstedet ser ut og føles. QA kommer inn for å sjekke om utseendet og preget er i tråd med den dokumenterte layouten og designet.
Andre testtyper:
Regresjonstesting – å vurdere om endringer på nettstedet ditt påvirker andre deler av nettstedet. Den sjekker om eventuelle endringer i koden, for eksempel, ødelegger nettstedet.
Integrasjonstesting – dette tester om tredjepartstjenester eller -kilder fungerer som forventet når de er integrert med nettstedet ditt. Disse tjenestene kan inkludere APIer.
Ytelsestesting – Dette tester om nettstedet kan håndtere trafikktopper og stigninger. Denne testen kan også inkludere hvor raskt nettstedet laster.
Det er mange flere tester du kan gjøre på QA-testingen din. Lære mer om nettstedtesttyper her.
Hvorfor er det viktig?
Nettstedets kvalitetskontroll er rettet mot å sikre at nettstedets brukergrensesnitt (UI) fungerer etter hensikten (det er ingen feil). Det sørger også for at en god brukeropplevelse oppnås. Her er de andre fordelene med QA-testing:
- Viser merkevaren din som anerkjent. Når alt på nettstedet ditt fungerer som det skal, forbinder kunder merkevaren din med fortreffelighet. De vil derfor ønske å kjøpe produktene dine, betale for tjenestene dine og bli assosiert med merkevaren din.
- Det kan avdekke problemer som kan få alvorlige konsekvenser, for eksempel en kritisk sikkerhetssårbarhet.
- Tillater levering av et pålitelig nettsted. Du er sikker på hvordan nettstedet ditt vil prestere, så det er minimal bekymring for inkonsekvenser.
- Det sparer til syvende og sist virksomheten for penger og tid som ville ha gått tapt i å fikse feil lenge etter at nettstedet har blitt publisert. Det er også billigere å fikse en feil før siden publiseres enn etter. Det vil ikke være noen brukere som blir berørt, du vil ikke ha behov for at kundestøtten din skal forklare brukerne hvorfor siden ikke fungerer som forventet, og du trenger ikke å “stenge ned siden” for rettelser, tap av trafikk og virksomhet.
Slik utfører du nettsted QA-testing
QA er ingen dårlig prestasjon. Tid og penger må investeres for å sikre at et nettsted av høy kvalitet leveres til brukerne. Avhengig av nettstedets kompleksitet og prosjektspesifikasjoner, kan QA trenge opptil 50 % av budsjetttildelingen.
For å effektivt kunne utføre nettsted QA, må du definere en prosess som vil bli fulgt gjennom hele testfasen. Denne prosessen blir ofte referert til som QA-prosessflyten. Prosessflyten bryter ned mengden tid som trengs per testfase, avhengig av tilgjengelig budsjett og prioritet.
Faktorer å vurdere når du designer en QA-prosessflyt
Det er flere faktorer du må vurdere når du designer en QA-prosessflyt. Disse inkluderer:
Publikum
Før du i det hele tatt begynner å tenke på siden, må du tenke på hvem du bygger den for. Dette vil hjelpe deg med å definere de riktige plattformene som publikum bruker mest. Og dette vil være nyttig for å begrense testmiljøene, for eksempel nettlesere som skal brukes og enheter som skal testes.
Søknadstype
Du må ta hensyn til hvilken type applikasjon du tester, siden testmetodene varierer avhengig av type nettsted. Er nettstedet ditt statisk eller dynamisk? Skal du teste en mobilside?
Testspesifisitet
Testen må være godt definert og beskrevet, og dekke ett scenario med utfallet klart definert. Definer forutsetningene og forutsetningene. Bruk så mye “ekte data” (en som er så nær brukerinndata som mulig) som mulig.
Risikonivå
Bygger du et nettsted med høy eller lav risiko? Risikonivået her bestemmes av nettstedets funksjonalitet og bransje. For eksempel, hvis nettstedet ditt samler inn brukerinformasjon, må du teste at informasjonen som er angitt er korrekt. I tillegg må du teste for informasjonens personvern. Hvis økonomiske transaksjoner utføres gjennom nettstedet ditt, må du teste grundig for sikkerhet.
På den annen side, for et statisk nettsted, bør det legges vekt på UI (brukergrensesnitt) og funksjonalitet.
Estimert antall brukere
Å jobbe med et estimert antall brukere hjelper med ytelsestesting. Dette sjekker stresset og belastningen (eller trafikken) nettstedet kan håndtere samtidig under en trafikkøkning.
Verktøy å bruke
Du må tenke på testverktøyene du skal bruke. Du må kanskje bruke forskjellige verktøy for forskjellige testtyper eller faser. Du kan trenge forskjellige verktøy for testing på tvers av nettlesere og andre for ytelsestesting. Bestem hvor mye automatisering du trenger å bruke. Du kan bruke verktøy som automatiserer deler av testingen din, for eksempel, for eksempel CloudQA-verktøyet som automatiserer regresjonstesting.
Plattformen nettstedet er tilgjengelig på
Hvis nettstedet er ment å være tilgjengelig på ulike plattformer eller nettlesere, må du ta hensyn til testing på tvers av plattformer.
Gode fremgangsmåter for kvalitetssikring
Det er en rekke ting du må gjøre for å implementere QA-prosessflyten din effektivt. I denne delen ser vi på beste praksis for kvalitetssikring:
- Definer brukerne som skal bruke sluttproduktet.
- Følg sjekklisten for hver testfase eller type.
- Test med a oppsetningssted (et nettsted som simulerer det virkelige nettstedet).
- Planlegg hvor lang tid hver testfase må ta.
- Test så tidlig som mulig – test nye funksjoner så snart de er lagt til.
- Bruk en smidig QA tilnærming (test på slutten av ulike utviklingsstadier).
- Prioriter feilrettinger, avhengig av hvor kritiske de er for nettstedets funksjonalitet.
- Automatiser der det er mulig, spesielt de høyrisikodelene av nettstedet. Ikke “over-automatiser”, skjønt. Prioriter testing av delene der automatisering passer best.
- Prøv å etablere en samarbeidstilnærming mellom QA-teamet og design-/utviklingsteamet.
- Opprett et nettsted tankekartet bilde som hjelper deg med å se strukturen til nettstedet ditt for å få en ide om omfanget av arbeidet og identifisere delene du må prioritere.
QA kan være en skremmende prosess hvis den gjøres manuelt. Som vi allerede har nevnt, må du automatisere der det er nødvendig og der det er mulig. Det er enkelt å teste nettstedet ditt på nettleseren og PC-en din og tenke at den vil se bra ut og fungere som forventet på alle nettlesere og enheter, og at brukerne intuitivt vet hva de skal gjøre. Det kan hende du må bruke et sett med verktøy for å hjelpe deg med å teste ulike faser av kvalitetssikringsprosessen. Her er verktøyene du kan bruke for å gjøre QA-testingen enklere:
TestRail
TestRail er fullstendig nettbasert testprogramvare med sanntidsinnsikt for å hjelpe deg med å spore fremgangen din. Du kan bruke den i skyen eller laste den ned. Verktøyet integreres enkelt med testautomatiseringsverktøy.
CrossBrowserTesting
Dette skybasert verktøy brukes til å kjøre tester på både mobile og stasjonære nettlesere. Over 2050 nettlesere er tilgjengelige for testing. Det vil være nyttig for kompatibilitets- og regresjonstesting. Kommer med en gratis prøveversjon.
Skjemautfyller for nettutvikler
Hvis du bruker noen skjemaer på nettstedet ditt, selv om de er så enkle som et kontaktskjema, må du teste om skjemaet bare tillater den angitte typen brukerinndata, om det sender inn riktig informasjon, eller til og med om informasjonen deles ( spesielt hvis det er personlig brukerinformasjon) vises på nettleserens URL. Sjekk ut skjemautfyller for krom forlengelse.
Skjemautfyllingsverktøyet for webutvikler lar deg teste ut et skjemas funksjonalitet. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut verdiene du ønsker i inndatafeltene dine, og verktøyet vil da automatisk fylle det ut for deg. På denne måten kan du teste skjemaene dine raskere.
Ranorex Webtestit
Dette verktøyet er ideelt for UI-testing på tvers av nettlesere og operativsystemer (Mac, Android, Windows og Linux). Med Ranorex, kan du gjøre alle testene på din lokale PC eller skrivebord. Den kommer med en gratis prøveversjon og innebygd testrapportering.
Vindu Resizer
Vindu Resizer er en Chrome-utvidelse som hjelper deg med å visualisere hvordan nettstedet ditt ser ut i forskjellige vindusstørrelser. Dette verktøyet lar deg teste de mest brukte størrelsene for både desktop og mobil. Du kan også legge til egendefinerte skjermstørrelser. Verktøyet gir deg innsikt i innhold som bør være over brettenog forslag for å få skjermen til å se bedre ut på forskjellige skjermstørrelser.
CloudQA
CloudQA verktøyet er egnet for bruk av alle nivåer av testere, også de uten teknisk utvikling eller designkompetanse. Du kan bruke den til regresjonstesting, og den gir umiddelbar tilbakemelding. Den er i stand til å kjøre hundrevis av tester samtidig på tvers av nettlesere. Prismodellen deres er at du kun betaler for det du bruker. Du kan til og med bruke verktøyet som en nettleserutvidelse for å hjelpe deg med å registrere testene dine.
Ahrefs
Dette verktøyet er nyttig for SEO-testing. Den utfører en nettstedsrevisjon for å hjelpe deg med å identifisere hva du gjør riktig når det kommer til SEO, og aspektene som må forbedres for å se at nettstedet ditt rangeres bedre i søkemotorresultatene.
Det er enkelt å bruke, selv om du ikke har mye SEO-kunnskap. Den gir deg en oppdatering av nettstedets ytelse og lar deg tilpasse rapporten slik at den passer til merkevaren din. Du kan også velge språket du vil at rapporten skal være på.
Den er også integrert med CRM-er som MailChimp og Salesforce for bedre håndtering av potensielle kunder.
Sjekkliste for QA på nettstedet
I denne delen utforsker vi en sjekkliste som du kan bruke når du utfører QA på nettstedet ditt. Her er en oppsummering:
Funksjonstesting
Her tester du funksjonene til nettstedet ditt. Det er lettere å teste disse hvis du har et tankekart som bryter ned hvordan siden din skal fungere og se ut. Selv om du ikke har et tankekart, her er aspektene du bør se etter:
Rullegardiner, knapper, avmerkingsbokser, inndatafelt og skjemaer
Sjekk at disse fungerer etter hensikten. At de faktisk samler inn riktig type informasjon, og sender den inn (for skjemaer) eller dirigerer folk på riktig måte. Skjemavalideringen din bør inneholde:
- Obligatoriske felter kan ikke stå tomme.
- Plassholdertekst for å gjøre det enklere for brukere å visualisere typen innhold du vil at de skal fylle ut, i tillegg til klare instruksjoner om hva slags input du forventer av dem, for eksempel passord med minst 8 tegn, med sifre, store bokstaver og spesialtegn.
- At den innsamlede informasjonen er trygt lagret (passord krypteres for eksempel før de lagres i databasen).
Nettstedets prosessflyt
Hva er brukerens reise gjennom nettstedet ditt? Har du en ideell reise de bør ta? De fleste brukerreiser begynner med hjemmesiden. Hvis du for eksempel selger klær, kan brukerreisen være fra:
hjemmeside >> kategorier >> bestemt produkt >> legg til i handlekurv >>registrering >> kassen
Er det reisen brukerne dine faktisk tar? Eller slipper de så snart de når “registrer deg”? Hva sier det om hvor “registrering” skal være i nettstedets prosessen?
Linker
Sjekk at alle koblinger fungerer og leder folk til de tiltenkte stedene. Et verktøy for å se etter ødelagte koblinger vil være nyttig her. Sørg for at de ikke er blindveissider (sider uten oppfordringer til handlinger eller lenker til andre sider – de forteller ikke brukerne hva de skal gjøre videre) og at e-postlenker sender e-post til de riktige mottakerne.
Les artikkelen vår om ødelagte koblinger for å lære mer om hvordan du kan fikse dem.
Informasjonskapsler
Informasjonskapsler lages av en nettleser når du besøker et nettsted. De inneholder informasjon som brukerpreferanser og påloggingsstatus. Her er hva QA-en din bør sjekke etter når det gjelder informasjonskapsler:
- At de ikke er aktive etter den angitte ‘utløpsperioden’.
- At de er kryptert før de lagres på en brukers enhet.
- At de fungerer som de skal – for å gjøre dette, test når informasjonskapsler er aktivert i forhold til når de er deaktivert.
- Deres innvirkning på nettstedets sikkerhet – slett dem og sjekk hvordan dette påvirker nettstedets sikkerhet.
Andre funksjonstester
- Se etter syntaksfeil.
- Sjekk om det finnes et områdekart, og om det er nøyaktig implementert.
Ytelsestesting
Her tester du om nettstedet ditt er i stand til å håndtere store trafikktopper og fortsatt presterer etter hensikten. Her er hva du bør se etter:
Slik fungerer nettstedet under:
- Pigger i trafikken (stresstesting).
- Økende arbeidsmengde (belastningstesting).
- Normal arbeidsbelastning (stabilitetstesting).
- Flere brukerinnlogginger (samtidighetstesting).
- En økning i databasedatavolumet (volumtesting).
- En kontinuerlig økning i arbeidsbelastning (utholdenhetstesting).
Andre ytelsestester:
- Sideinnlastingshastighet (hvor lang tid tar det før nettstedet ditt lastes). Et ytelsestestverktøy vil være nyttig her.
- Hvordan nettstedet ditt fungerer når brukeren har en treg internettforbindelse.
Sikkerhetstesting
Her er hva du bør se etter når det gjelder sikkerhet:
- Kan passord “knekkes”?
- Blir brukere omdirigert til krypterte SSL-sider?
- Har skjemaene dine captchas? Fungerer de som forventet?
- Kan en bruker logge inn uten passord eller med feil passord?
- Autorisasjon – bare autoriserte brukere kan få tilgang til bestemte deler av nettstedet.
- Er begrensede filer kun nedlastbare av autoriserte og tilgjengelige brukere?
- Autentisering – bare en verifisert bruker har lov til å logge på og deretter få tilgang til visse deler eller funksjoner på nettstedet ditt (her er en forskjellen mellom autentisering og autorisasjon).
- Avbrytes en brukerøkt hvis det tar en bestemt tid, for eksempel en betaling som tar mer enn 10 minutter?
- Du kan også definere hvordan et sikkerhetsbrudd vil se ut og simulere det for å se hvordan nettstedet ditt vil håndtere det (penetrasjonstesting).
Kompatibilitetstesting
Brukerne vil få tilgang til nettstedet ditt på forskjellige enheter og plattformer – nettlesere og operativsystemer. Her kan du sjekke hvordan nettstedet ditt ser ut og fungerer på ulike enheter og plattformer. Du bør sjekke:
- Hvordan ser bildene ut?
- Er NAP (nettstedets eller bedriftens navn, adresse og telefonnummer) lett tilgjengelig?
- Responsivitet (ser det bra ut på mobil kontra stasjonær/PC? På forskjellige skjermstørrelser? Har brukeren tilstrekkelig plass til å klikke på lenkene og knappene? – husk at på en mindre skjerm vil brukeren trykke på en knapp for å “klikke” Er elementene på nettstedet ditt godt plassert på mindre skjermer?
- Ser nettstedet ditt bra ut og fungerer som forventet på forskjellige nettlesere og skjermoppløsninger?
Innholdstesting
Her evaluerer du innholdet på nettstedet ditt. Denne testen vil være mer nyttig hvis du allerede har definert målgruppen din.
- At fargene som brukes stemmer overens.
- At skriftstørrelsene som brukes er ideelle.
- At informasjonen flyter logisk.
- Har du sider med tynt innhold?
- Oppfyller innholdet ditt brukerintensjon?
- Se etter skrivefeil og grammatiske feil.
- At bilder er optimalisert med alt-tagger.
- Inneholder det primære søkeordet ditt?
- Vises den viktigste informasjonen først?
- At det fortsatt ikke er noe dummy-innhold på nettstedet.
- At innholdet som er ment å være over den synlige delen, vises på riktig sted.
- Se etter bilder og videoer. Vises de godt? Har de noen opphavsrettsbrudd?
Bruk vår nettside QA-sjekkliste for dine behov, og legg til din egen sjekkliste og tilpass den etter eget ønske.
For å konkludere
Nettsted QA er en prosess som starter når nettstedets krav er lagt ut, og fortsetter selv etter at nettstedet er lansert og det er i bruk. Ting som må fikses vil fortsette å dukke opp over tid, så det er viktig å rutinemessig teste nettstedet ditt. Det er viktig å definere og sette opp QA-prosessen før testingen starter, for å gjøre testingen enklere, mer fokusert og innsiktsfull. Til slutt, logg feilene og lagre dem for fremtidig referanse når du begynner å fikse feilene eller feilene som oppstår.