En av styrkene til WordPress er det enorme utvalget av temaer som er tilgjengelige, både gratis og premium. WordPress-nettsteder kan ha nesten hvilken som helst form en nettstedeier ønsker. Imidlertid er sjansen stor for at et tema vil kreve noen modifikasjoner for å skreddersy nettstedet til dets individuelle krav. Temaer er en fin måte å få et attraktivt nettsted i gang på nesten ingen tid, men de er iboende begrensende.
Heldigvis er det ganske enkelt å endre temaer. Alle filene er lesbare og kan redigeres. Temafiler ligger i ‘temaer’-katalogen under ‘wp-content’ i WordPress-katalogen din. Filene du kan redigere for å endre utseendet og funksjonaliteten til et WordPress-nettsted er skrevet i PHP og CSS, som begge kan åpnes i et standard tekstredigeringsprogram.
Hvis du for eksempel ønsker å endre fonten som brukes på hjemmesiden din, kan du åpne temaets ‘style.css’-fil, finne den relevante linjen og endre den til hva du vil. Hvis du gjør det, vil den nye fonten vises umiddelbart etter en sideoppdatering (forutsatt at skriften er tilgjengelig for nettleseren).
Ulempen er at hvis du redigerer temaer på denne måten, neste gang du oppdaterer temaet, vil alle endringene dine bli overskrevet av standardtemafilene etter hvert som de oppdateres. Dette er grunnen til at det sjelden er en god idé å redigere temafiler direkte. I stedet er det bedre å bruke barnetemaer.
Så, hva er et barnetema i WordPress? Og hvordan kan du bruke det til din fordel? La oss definere og utforske dette litt dypere.
Hva er et barnetema?
Et barnetema er, som navnet tilsier, en etterkommer av et tema som er redigert. Den arver alle funksjonene og utseendet til hovedtemaet, men overstyrer den tilsvarende filen i hovedtemakatalogen når en fil opprettes i undertemakatalogen. WordPress undertemafiler overskrives ikke når hovedtemaet oppdateres, så undertemaet vedvarer mellom versjoner.
I stedet for å redigere et temas stilark (style.css) direkte, ville du i stedet opprette en style.css-fil i undertemaets katalog, og den ville overstyre den originale CSS-filen med de nye instruksjonene. Du vil sannsynligvis ikke overstyre alt i CSS-filen; Vi viser deg hvordan du inkluderer den originale filen nedenfor.
For formålet med denne veiledningen skal vi anta at du i det minste har noen grunnleggende kunnskaper om CSS, så vi vil ikke gå for dypt inn i detaljene ved å skrive CSS-stiler.
Hvordan bruke et barn-tema
Følger ofte spørsmålet “hva er et barnetema?” er “når, og hvordan bør jeg bruke et barnetema?” WordPress gir deg mange forskjellige måter å oppdatere og redigere nettstedet ditt på. Noen ganger kan det være vanskelig å vite hvilke typer redigeringer som vil tjene deg best.
Vi har allerede diskutert en hovedfunksjon til et WordPress-barnetema. Når oppdateringer er tilgjengelige for overordnede temaer, vil et undertema sikre at du ikke mister noen endringer du nylig har gjort. Eksemplet i introduksjonen vår hadde å gjøre med fonter på hjemmesiden. Du ønsker å endre fonten på hjemmesiden din, så du redigerer temaet ditt. Neste gang en oppdatering utføres på det temaet, mister du imidlertid endringene du har gjort i skriften. Ved å bruke et undertema kan du dermed redigere fritt samtidig som du opprettholder oppdaterte temaer.
Mer effektiv tilpasning er en annen viktig funksjon når du vurderer hvordan du bruker et barnetema. Hvis du velger å lage et undertema, kan du tilpasse nettstedet ditt innenfor rammen av et eksisterende tema. Dette alternativet er mye raskere enn å kode fra bunnen av, og det er en av mange grunner til at WordPress er så mye brukt.
Alternativer til WordPress-barnetemaer
Mens barnetemaer er nyttige for å lagre redigeringer og økt tilpasning, kan det hende du vil unngå dem.
For eksempel, hvis du bruker et spesialutviklet tema eksklusivt for nettstedet ditt, er det egentlig ikke nødvendig å lage undertemaer. I dette tilfellet er det viktig å sørge for at nettstedet ditt er sikkerhetskopiert og at du har en kopi av det tilpassede temaet ditt hvis noe skulle gå i stykker ved oppdatering.
Et annet tilfelle der underordnede temaer kanskje ikke er best, er funksjonelle oppdateringer. Hvis du ikke er helt sikker på at du vil holde deg til ditt nåværende tema i fremtiden, er det mye enklere å bruke en plug-in for å legge til spesifikke funksjoner.
Opprette WordPress-barnetemaer
Mange velskrevne temaer inkluderer allerede et barnetema. I så fall er alt du trenger å gjøre å redigere filene til undertemaet. I noen tilfeller må du imidlertid lage ditt eget barnetema. Det er en ganske enkel prosess som vi har skissert nedenfor.
Trinn for å lage et WordPress-barnetema
- Opprett en ny katalog (mappe) i temaets katalog.
- Gi barnets temakatalog et navn. Konvensjonen er å bruke navnet på overordnet tema med “-barn” lagt til på slutten. Ikke bruk mellomrom i katalognavnet.
- I den katalogen bør du lage en fil som heter ‘style.css’.
- For et minimalt barnetema er denne ‘style.css’-filen alt du trenger, men den må starte med følgende linjer (redigert etter omstendighetene dine):
[php]/* Temanavn: My Child Theme Theme URI: http://mysite.com/ Beskrivelse: Barnetema for min nye side Forfatter: Me Author URI: http://mysite.com/about/ Mal: myparenttheme Versjon: 0.1. 0 */[/php]
Merk at linjene ‘Temanavn’ og ‘Mal’ er obligatoriske; de andre linjene er valgfrie. Den viktigste linjen er ‘Mal’, som må være det nøyaktige navnet på katalogen til overordnet tema.
Som vi nevnte tidligere, vil du sannsynligvis ikke overstyre alt i det overordnede temaets ‘style.css’-fil og skrive det hele fra bunnen av. For å gjøre innholdet i det overordnede temaets stilark tilgjengelig for undertemaet, importerer vi det ganske enkelt med følgende linje:
[php]@import url(“../myparenttheme/style.css”)[/php]
CSS-reglene fører til at alt som er skrevet under denne linjen overstyrer innholdet i filen du importerer. For å endre skrifttype, vil du for eksempel finne de relevante stilene i det overordnede temaets ‘style.css’-fil og kopiere dem til filen vi nettopp opprettet med de relevante endringene.
Den samme grunnleggende prosessen fungerer for et temas PHP-filer. Hvis du oppretter en ‘footer.php’-fil i undertemaet, vil den overstyre overordnet-temaets ‘footer.php’-fil. Det eneste unntaket fra dette er ‘functions.php’-filen, som lastes i tillegg til og før tilsvarende i det overordnede temaet. Du kan se alle detaljer om hvordan du håndterer ‘funksjoner/php’ i WordPress Codex.
Siste tanker
Så igjen, hva er et WordPress-barnetema? Det er en redigert versjon av det overordnede temaet som er ment å gi raske og enkle oppdateringer samtidig som du opprettholder nettstedets egendefinerte funksjoner. Hvis du ønsker optimale hostingtjenester for din WordPress-side, kontakt oss i dag!