Hva automatiske plugin- og temaoppdateringer betyr for administrert WordPress-hosting

Som du kanskje har hørt, WordPress 5.5 introduserer et brukergrensesnitt (UI) for å veksle mellom automatiske plugin- og temaoppdateringer.

Den underliggende funksjonaliteten har faktisk eksistert i WordPress siden automatiske kjerneoppdateringer ble introdusert helt tilbake i WordPress 3.7men for første gang sendes WordPress core med et brukergrensesnitt for å kontrollere hva som blir oppdatert.

Hvordan automatiske WordPress-plugin- og temaoppdateringer ser ut

Fra og med WordPress versjon 5.5 inneholder wp-admin en kolonne i programtilleggstabellen og på detaljskjermer for individuelle temaer som gjør det mulig for nettstedsadministratorer å aktivere (eller deaktivere) automatiske oppdateringer.

To ganger om dagen vil WordPress sjekke for å se om nyere versjoner av dine installerte plugins og/eller temaer er tilgjengelige, og hvis du har valgt automatiske oppdateringer, installerer du de nyeste versjonene.

Hvis noen plugin eller tema ikke oppdateres, vil WordPress tilbakestille denne endringen og sende en e-post til nettstedets administrator.

Bør jeg aktivere automatiske WordPress-plugin- og temaoppdateringer?

Det korte svaret er dessverre “det kommer an på.”

Hvis du har jobbet med WordPress en stund, har du sannsynligvis hørt (eller opplevd) skrekkhistorier om plugin-oppdateringer som går galt: ødelagt funksjonalitet, plugin-inkompatibiliteter eller til og med den fryktede “White Screen of Death” (WSoD) har oppstått.

For en hobbyside eller personlig blogg kan dette være et lite irritasjonsmoment, men for butikker som kjører på plattformer som WooCommerce kan dette ha en betydelig økonomisk innvirkning.

Til syvende og sist, om du aktiverer automatiske oppdateringer eller ikke, vil avhenge av risikotoleransen din og hvor mye du stoler på utviklerne bak favorittpluginene og -temaene dine.

Å lese:  Håndter mer trafikk i WordPress med Memcache

Med det i tankene, her er noen tips for å redusere sjansene for at en uovervåket plugin og/eller temaoppdatering går av stabelen:

Bruk programtillegg for enkelt formål fra pålitelige utviklere

Det er hundretusenvis av WordPress-plugins og -temaer tilgjengelig, men de er ikke alle bygget like.

Automattic, selskapet bak WordPress.com, vedlikeholder flere av de mest populære WordPress-pluginene: Jetpack, WooCommerce, Akismet og mer. De har også hele team av utviklere og støtteteknikere (“Happiness Engineers”) dedikert til den pågående utviklingen av disse pluginene.

På samme måte liker selskaper SolidWPYoast, Sandhills Development og Awesome Motive har bygget ekstremt populære plugins og produkter installert på millioner av WordPress-nettsteder, men har en tendens til å kjøre mindre team som kan være fokusert på flere produkter samtidig.

Ikke alle plugins har det samme nivået av oppmerksomhet. Faktisk er mange WordPress-plugins et resultat av at en enkelt utvikler klør en spesiell kløe og deler arbeidet sitt med verden. Utvikleren er kanskje ikke interessert i å gi støtte, eller har kanskje ikke planer om å oppdatere plugin fremover.

Hvis du kjører en plugin som vedlikeholdes av større navn i WordPress-fellesskapet, er sjansen for at en plugin-oppdatering fullstendig ødelegger nettstedet ditt sannsynligvis langt mindre enn en liten utvikler som kanskje ikke har båndbredden til å håndtere støtteforespørsler eller en solid QA-prosess .

Det beste alternativet ditt er ofte å holde seg til plugins og temaer fra kjente enheter. Du kan også vurdere å stimulere utviklerne av pluginene og temaene du er avhengig av; pluginet kan ha vært gratis å installere, men vedlikehold av en gratis plugin tar fortsatt tid.

Å lese:  Du har nettopp installert WooCommerce. Hva nå?

På samme måte, prøv å unngå å bruke plugins som prøver å gjøre for mye: jo mindre et enkelt plugin er ansvarlig for, jo mindre sannsynlig er det å bryte på nye og spektakulære måter eller ha konflikter med andre plugins.

Endre aldri plugins eller temaer direkte

Noen ganger gjør en plugin alt vi vil, eller et tema er perfekt, og det kan være fristende å justere en verdi i kilden og kalle det en dag.

Dessverre, neste gang plugin-en eller temaet oppdateres, blir disse endringene slettet ettersom WordPress erstatter hele plugin-/temakatalogen med den nylig nedlastede versjonen.

En bedre tilnærming er å utvide plugin eller tema ved å bruke handlinger og filtre (samlet “kroker”) for å gjøre justeringer uten å berøre tredjepartskoden.

Når det gjelder temaer kan vi utvide og/eller overstyre deler av temaet ytterligere ved lage et barnetema.

Følg utviklingen av kritiske plugins

Hvis det er en håndfull plugins som er avgjørende for virksomheten din, er det kanskje ikke en dårlig idé å abonnere på oppdateringer utviklerne kan publisere.

For eksempel vil en WooCommerce-butikkeier sannsynligvis ha nytte av abonnere på WooCommerce-utviklerbloggen – selv om du ikke er en utvikler, inneholder disse bloggene ofte detaljer om de nye funksjonene (og potensielle konflikter) i fremtidige utgivelser.

Noen av de større samfunnene (inkludert WooCommerce) har dedikerte Slack-team, der brukere kan kommunisere direkte med plugin-utviklerne.

Lag (og test!) Vanlige sikkerhetskopier

Noen ganger vil ting gå galt; uansett om en oppdatering går galt, et nettsted blir hacket, eller en redaktør ved et uhell sletter et svært viktig innlegg, er det alltid en god idé å ha sikkerhetskopier lett tilgjengelig.

Hvis du vil ha en ekstra sikkerhetskopi av nettstedet ditt (eller først, hvis verten din ikke tilbyr sikkerhetskopier), kan du vurdere en plugin som UpdraftPlus eller BlogVaultsom lar deg planlegge sikkerhetskopiering til eksterne tjenester.

Å lese:  Den ultimate guiden for å velge den billigste nettstedbyggeren

Det er ikke nok bare å lage WordPress-sikkerhetskopien; på en semi-regelmessig basis bør du gjenopprette sikkerhetskopier av nettsteder til et utviklings- eller iscenesettelsesmiljø for å sikre at alt du forventer å se er til stede. Ikke vent til du gjenoppretter et ødelagt nettsted for å oppdage at noen viktige data ikke var inkludert i arkivene dine!

Automatiser testing av oppdateringer

Det er en stor bevegelse mot automatisering i disse dager, og du kan dra nytte av disse verktøyene og teknikkene for å sikre at sidene dine alltid oppfører seg som du forventer.

Du kan for eksempel bruke en tjeneste som Reflect å skrive en serie automatiserte tester for nettstedet ditt. Spesifiser nøkkel-URLer, fortell tjenesten hvor den skal klikke og hva den skal se etter, og instruer den om å kjøre testene med noen få timers mellomrom. Skulle testene noen gang mislykkes, vil du få en e-post som varsler deg om at noe har gått galt.

Selvfølgelig, hvis du kjører tester hver 12. time, men plugin-oppdateringer skjer et sted mellom disse intervallene, kan du finne ut at nettstedet ditt er ødelagt for timer før du i det hele tatt vet om det!

Det er her nettverten din kommer inn: hvis du har noen form for administrert WordPress-vertsplan, bør verten din være proaktiv med å fortelle deg om oppdateringer ødelegger nettstedet ditt.

For eksempel: hos Hostinger bruker vi ikke bare hver plugin-oppdatering etter hvert som den blir tilgjengelig. I stedet utfører vi det som kalles Visuell regresjonstesting før hver plugin-oppdatering. Slik fungerer det:

Først bestemmer vi et sett med viktige, representative nettadresser på et nettsted: hjemmesiden, handlekurver, produktsider, blogginnlegg osv.

Å lese:  Seks flotte apper for å jobbe med WordPress

Deretter lager vi en kopi av nettstedet ditt i nettverket vårt, og tar skjermbilder av disse viktige nettadressene; disse fungerer som “før”-øyeblikksbilder.

Når vi har et sett med skjermbilder, oppgraderer vi plugin-en på det klonede nettstedet, og tar deretter nye skjermbilder av de samme nettadressene for å få “etter”-bildene våre.

Til slutt, med både før og etter skjermbilder i hånden, sammenligner vi disse bildene for å se om noe har endret seg på noen av sidene og/eller om noen feil har dukket opp; hvis ingenting har endret seg, går vi videre og oppgraderer plugin-en på produksjonssiden. Hvis vi imidlertid oppdager forskjeller, varsler vi deg (og viser arbeidet vårt) slik at du kan bestemme om du vil oppgradere den aktuelle plugin-en.

Hva er poenget med administrert WordPress-hosting hvis jeg har automatiske oppdateringer?

Enten du velger WordPress’ innfødte automatiske oppdateringer eller de mer sofistikerte tilbudene som er inkludert i din fulladministrerte WordPress-hosting- eller WooCommerce-vertspakke, strekker det å holde nettstedet ditt ytende, sikkert og online mer enn bare å holde ting oppdatert.

Hver dag justerer vi konfigurasjoner og bygger nye funksjoner for å presse hver eneste bit av ytelse ut av plattformene våre, bygget av folk som kjenner WordPress ut og inn.

Fra automatisk skalering til innholdsleveringsnettverk (CDN), er plattformen vår designet fra bunnen av for hastighet, sikkerhet og brukervennlighet.

Samtidig samarbeider vi med bransjeledere for å levere det beste fra WordPress-fellesskapet til en lav, månedlig pris og sikkerhetskopiere det hele med klassens beste, 24/7 support.

Enten du velger WordPress sine opprinnelige automatiske oppdateringer eller de mer sofistikerte tilbudene som er inkludert i Hostinger Managed WordPress-hosting, strekker det å holde nettstedet ditt ytende, sikkert og online mer enn bare å holde ting oppdatert.

Nye publikasjoner:

Anbefaling