Hva et nettrammeverk er og hvorfor du bør vurdere å jobbe med ett

Nettrammeverk har eksistert en stund. Men etter hvert som flere kodespråk skapes, og vi fortsetter å flytte grensene for webutvikling, har disse rammeverkene blitt viktigere.

Du har sannsynligvis samhandlet med et nettrammeverk i dag uten å være klar over det. Så du værmeldingen på en nettside? Det nettstedet brukte sannsynligvis et rammeverk for å få tilgang til dataene fra en server for deg.

Det samme nettstedet kan ha brukt et annet rammeverk for å utvikle serverne der de lagrer informasjonen din og enda et for å lage grensesnittet for nettstedet du så.

Men hvis du jobber på et nettsted, vil det å ha en grunnleggende forståelse av hva et nettrammeverk er hjelpe deg med å finne ut hvordan alt henger sammen.

Hva er et nettrammeverk?

Skjerm som viser HTML5

Et nettrammeverk er programvare som tar sikte på å standardisere, forenkle og forbedre koding. De fleste rammeverk er åpen kildekode for å oppmuntre til mer bruk, og de har en tendens til å fremme en foretrukket kodestil.

I dag er mange av de mest populære nettrammene basert på enkeltprogrammeringsspråk. De får tilgang til databaser med eksempelkode, slik at brukere kan bruke mindre tid på å skrive kode fra bunnen av og standardisere hvordan språket skrives.

I tillegg til å redusere kodeskriving, hjelper et nettrammeverk med å utvikle applikasjonsprogramgrensesnitt (API) og innholdsstyringssystemer (CMS). De kan også hjelpe med domenekartlegging.

APIer

APIer er en måte for bedrifter å dele tilgang til data og programvarefunksjonalitet med tredjeparter på en sikker måte. Disse databasene brukes med tilgangsnøkler. Disse nøklene lar en part be om tilgang til databasen, kun lagre informasjon mellom godkjente parter.

Mange av de mest populære nettapplikasjonene i dag ville ikke fungere uten dem. Selv da bruker de fleste APIer hver dag uten å være klar over det. For eksempel er sosiale medier ofte avhengige av dem.

Å lese:  Hvordan starte en mammablogg i 2024 (fullstendig veiledning)

WordPress-alternativet oppretter en API-nøkkel

Logg på med Google eller Facebook-knapper er også gode eksempler på hvordan API-er deler data og forenkler ting for brukerne. API-er brukes også av værsporere eller for å svare på enkle spørsmål på søkekonsoller.

Du kan også finne at noen av favorittpluginene dine bruker APIer, selv om du noen ganger må lage en API-nøkkel manuelt for å aktivere datadeling mellom plugins.

WooCommerce bruker også APIer for å “betale med PayPal” eller dele data med eksterne apper.

CMS

Web-rammer også makt innholdsstyringssystemer. Når du logger på WordPress, får du tilgang til tonnevis av data som er organisert på en måte som lar deg gjøre ytterligere endringer.

Eksempel på nettsted bygget ved hjelp av et CMS drevet av et nettrammeverk

Du kan bruke disse nettrammene til å lage maler og endre nettstedets design. Det er også mulig lage temaer bruker rammeverk, spesielt siden mange av dem bruker samme rammeverk.

For eksempel vil nesten alle temaer ha overskrifter, kommentarer og deling, og koden som er involvert i å lage, vil ikke endre mye fra tema til tema.

I tillegg fungerer vertskap for innhold som blogger, bilder eller video også utenfor nettrammeverk. Det er noe du pleier å se mer med back-end-rammeverk.

Du kan også endre hvordan innholdet ditt er strukturert og integrert domenekartlegging inn i din SEO strategi ved å gjøre endringer i kontrollpanelet eller serveradministratoren du ønsker.

Vil du lære mer? Les dette!

Headless CMS vs WordPress-komprasjon: https://www.voypost.com/blog/is-it-goodbye-to-wordpress

Hvorfor bruke et nettrammeverk?

Nå som vi har sett på hva et nettrammeverk er, la oss gå gjennom grunnene til å bruke et. Rammene du må bruke, og eventuelle fordeler og ulemper som følger med dem, vil variere avhengig av dine behov.

Det er imidlertid noen generaliseringer du kan gjøre om rammeverk, enten de er front-end eller back-end.

Fordeler med Web Frameworks

 • Rammer gjør bygge nettsider, apper og programmer mer tilgjengelig. Du trenger ikke å skrive hver kode fra bunnen av. I stedet foretar du kun endringer i kodedelen du må redigere.
 • De er tidsbesparende. Du kan unngå timer med inntasting av data og rette opp feil.
 • Nettrammeverk er kostnadseffektive. Nesten alle de mest populære rammeverkene, fra Node.js til ASP.NET, er åpen kildekode. Du kan få tilgang til dem gratis og gjøre endringer etter behov.
 • De er sikre. Mange rammeverk opererer med tankegangen om at én måte å kode på er bedre, og sikkerhet er en av disse grunnene. Sikkerhetstiltak er vanligvis sterke som standard, noe som betyr at utviklere ikke trenger å bekymre seg for at koden deres etterlater et nettsted åpent for angrep.
Å lese:  Hvordan selge (nesten hva som helst) på TikTok

Ulemper med Web Frameworks

 • Den største ulempen for utviklere kan være læringskurven knyttet til disse. Det finnes ikke ett JavaScript-rammeverk. I stedet har du AngularJS, Ember.js og Express.js, for å nevne noen. Hvert rammeverk har sine egne regler og bruksområder, så selv fullstack-utviklere må lære å navigere i flere nettrammeverk og tilpasse seg hver enkelt.
 • De kommer med begrensningene til enhver forhåndsbygd struktur. Mens fordeler med dette, som sikkerhet og hastighet, er en stor avveining, må du justere koden for å møte rammeverket. Noen utviklere blir en slags avhengighet av disse også. Det kan være begrensninger for datatypen du kan jobbe med eller hvordan du får tilgang til informasjon.
 • Generelt anses rammeverk som essensielle for utvikling av nettapper. De gjør det lettere for utviklere å jobbe på flere språk og arbeide produktivt. Få utviklere vil være helt imot rammer uten god grunn.

Front-End Frameworks vs Back-End Frameworks

Rammeverk kommer i to hovedkategorier – front-end og back-end. Front-end-rammeverk kontrollerer klientsiden til nettsteder, mens back-end-rammeverk fungerer bak kulissene med servere.

Front-end webrammeverk Bootstrap

Front-End-rammer: Hva kunden ser og samhandler med

Front-end-rammeverk styrer hva brukeren ser på nettstedet ditt og hva de kan klikke på. Det er mange forskjellige front-end-rammeverk, men noen av de mest populære inkluderer React, Bootstrap, Angular, Ember og Vue.

Disse rammene deler disse likhetene:

 • Synlig for brukere. Innholdet de kontrollerer vil bli sett av brukerne, enten det er på en app eller et nettsted.
 • UX/UI design. De hjelper til med å kontrollere brukeropplevelsen (UX) og brukergrensesnittet (UI).
 • SEO-optimalisering. Disse rammene følger SEO beste praksis, og tar sikte på å øke hastigheten på nettstedet ditt uten å tynge det ned.
 • Frontend-språk. Disse rammene går videre HTML, CSS, JavaScripteller en kombinasjon av de tre programmeringsspråkene.

Back-End Frameworks: Server-side og Behind the Scenes

I motsetning til front-end-rammeverk, kontrollerer ikke back-end-rammeverk synlige endringer. De administrerer data og ruting for servere og ikke de visuelle aspektene ved nettsteder.

I dag inkluderer noen av de mest brukte back-end-rammeverkene Django, Ruby on Rails, Spring, ASP.NET, MySQL, Laravel og Meteor.

Å lese:  Hva er en SSL & Hvordan får jeg en?

Bluehost-alternativet MySQL-databaser

Disse rammene:

 • Er IKKE synlige for brukere. Bare utviklere samhandler med og ser dem.
 • Behandle databaseadministrasjon. I stedet for et nettsteds visuelle aspekter, tar de for seg hvordan dataene på et nettsted lagres og får tilgang til av servere. De håndterer også ting som bufring og autentisering.
 • Kontroller personvernet. Integrasjoner og sikkerhetsstyring går gjennom bakenden, og disse rammene styrer dem.
 • Håndtere domenekartlegging. Nettstedets struktur og organisering håndteres i bakenden.
 • Bruk backend-språk. Noen språk som brukes inkluderer Python, JavaScript, Ruby, C# og PHP.

Bruk Cases med HubSpot

HubSpot er et utmerket eksempel på hvorfor du ønsker å jobbe med nettrammeverk. Utvikleren av Customer Relationship Management (CRM) er bygget med proprietært markup language men bruker APIer og rammeverk for å forenkle tilpasning av HubSpot-programvare.

HubSpot har nå integrasjoner for over 1000 forskjellige apper eller programvare takket være API- og rammebruken.

Slik bruker du HubSpot ved siden av rammeverket ditt

Hvis du er en programmerer som allerede er komfortabel med noen backend-språk, er det ikke så vanskelig å utvikle med HubSpot.

HubSpot følger standard HTTP-protokoll for APIer og fungerer med flere språk som Python, JavaScript, Ruby og PHP.

Du trenger en gratis utviklerkonto for å begynne å jobbe med HubSpot og backend-rammeverket du velger, men etter at du har kommet i gang i sandkassen, er det enkelt å utvikle, teste og publisere på HubSpots plattform.

Hvis du vil lære mer om å utvikle med HubSpots HubL-språk, sørg for å sjekke ut dokumentasjonen og veiledningene for utvikler med HubSpots CMS.

Hvordan ikke-teknologiske brukere kan dra nytte av disse nettrammene

Mens tusenvis av utviklere har laget apper og tilpasset HubSpot for å fungere best sammen med selskapet deres, har mange brukere dratt nytte av disse rammene i aksjon.

Nettstedets landingssider

Eksempel på landingssidebygger

Du kan bygge en nettside med en klem sidebygger som kjører på et rammeverk. Disse dra-og-slipp-byggerne krever ingen kodekunnskap, så de er perfekte for nybegynnere. Med disse kan du bygge vakre og responsive nettsider på få minutter. Faktisk er det mange ingen kodeplattformer tilgjengelig som gjør det enkelt å lage et nettsted uten noen kodeopplevelse.

Blogger

Starter en blogg er så mye enklere nå enn på 90-tallet. Nettapplikasjonsrammeverk har tatt ut mesteparten av kodingsarbeidet for den gjennomsnittlige brukeren, med verktøy som WordPress nesten 43,2 % av nettstedene online i 2022.

Å lese:  19 kraftige eksempler på sosiale bevis du kan bruke på bloggen din

WordPress er populært fordi det er gratis, enkelt å bruke og gir resultater.

CRM-er

HubSpot eksempel på CRM-er

CRM-er liker HubSpot har vokst i popularitet fordi de drar nytte av nettrammeverk. I motsetning til eldre CRM-er, fungerer nye skybaserte CRM-er med hundrevis av andre apper og nye funksjoner for å automatisere arbeidsflyter.

Du kan få tilgang til kontaktdatabasen din hvor som helst, og dataene dine holdes synkronisert for hver bruker. For eksempel kan en kunde bekrefte en avtale med deg på Facebook messenger. Denne informasjonen synkroniseres automatisk med din tilkoblede HubSpot-konto.

HubSpot sender deretter en forespørsel til kalenderapplikasjonen din om å legge til dataene i den appen også. Du trengte ikke å skrive inn noen av informasjonen manuelt, forskjellige nettrammeverk kommuniserte med hverandre for å håndtere det for deg.

E-post hosting

Eksempel på nettrammeverk for e-posthosting og videresending

Web Frameworks er også involvert i e-posthosting. E-posten din lagres på servere og åpnes, sender og videresender informasjonen til riktig mottaker.

HubSpots e-posthosting lar deg automatisk synkronisere jobb-e-posten din med CRM, og oppdatere databasen med informasjon fra kontaktlisten.

HubSpot fungerer også ved å ta informasjon fra CRM-en din og la deg lage e-poster med den informasjonen. HubSpot gjør det enklere å lage e-poster som vises tilpasset med mindre arbeid.

Siste tanker: Hva et nettrammeverk er og hvorfor du bør bruke et

Nettrammeverk kan hjelpe deg med å utvikle komplekse nettapper på kortere tid og med renere kode. De samler kode i databaser eller biblioteker mens de fortsatt lar brukerne endre koden for å passe deres behov.

Selv om dette verktøyet er mer komplekst og ofte brukt av utviklere, kan alle som er involvert i nettsteddesign dra nytte av en grunnleggende forståelse av rammeverk.

Du kan bruke rammeverk for å bygge API-er og legge til komplekse funksjoner til nettstedet ditt eller CMS-er som WordPress. Det finnes rammer for både front-end og back-end av nettutvikling, og hver kan hjelpe med forskjellige mål.

Hvis du bruker et verktøy som HubSpot og trenger å tilpasse appen, er bruk av et nettrammeverk en fin måte å gjøre det på.

Til slutt gjør nettrammer det også enklere for folk som ikke vet hvordan de skal lage nettsider. Dra nytte av disse rammene for raskt å lage landingssider, få fart på nettstedet ditt og rydde opp i pluginene dine.

Nye publikasjoner:

Anbefaling