Tenk på det. Hvorfor lager du en nettside? For at potensielle kunder eller publikum enkelt skal finne deg og for at du skal skille deg ut blant konkurrentene, ikke sant? Hvordan blir innholdet ditt faktisk sett? Blir alt innholdet på nettstedet ditt alltid sett?
Hvorfor du trenger å finne alle sidene på nettstedet ditt
Det er mulig at sider som inneholder verdifull informasjon som faktisk må sees, ikke blir sett i det hele tatt. Hvis dette er tilfellet for nettstedet ditt, taper du sannsynligvis betydelig trafikk, eller til og med potensielle kunder.
Det kan også være sider som er sjeldent sett, og når de er, havner brukere/besøkende/potensielle kunder i en blindvei, da de ikke får tilgang til andre sider. De kan bare gå. Dette er like ille som de sidene som aldri blir sett. Google vil begynne å merke seg de høye fluktfrekvensene og stille spørsmål ved nettstedets troverdighet. Dette vil se at nettsidene dine rangeres lavere og lavere.
Hvordan innholdet ditt faktisk blir sett
For at brukere, besøkende eller potensielle kunder skal se innholdet ditt, må gjennomgang og indeksering gjøres og gjøres ofte. Hva er gjennomgang og indeksering?
Hva er gjennomgang og indeksering?
For at Google skal vise innholdet ditt til brukere/besøkende/potensielle kunder, må det først vite at innholdet eksisterer. Hvordan dette skjer er via gjennomgang. Dette er når søkemotorer søker etter nytt innhold og legger det til databasen med allerede eksisterende innhold.
Hva gjør crawling mulig?
- Linker
- Sitemaps
- Innholdsstyringssystemer (CMS – Wix, Blogger)
Linker:
Når du legger til en lenke fra en eksisterende side til en annen ny side, for eksempel via ankertekst, kan søkemotorroboter eller edderkopper følge den nye siden og legge den til Googles ‘database’ for fremtidig referanse.
Nettkart:
Disse er også kjent som XML Sitemaps. Her sender nettstedeieren en liste over alle sidene sine til søkemotoren. Nettredaktøren kan også inkludere detaljer som siste dato for endring. Sidene blir deretter gjennomsøkt og lagt til ‘databasen’. Dette er imidlertid ikke sanntid. Dine nye sider eller innhold vil ikke bli gjennomsøkt så snart du sender inn nettstedskartet. Gjennomgang kan skje etter dager eller uker.
De fleste nettsteder som bruker et Content Management System (CMS) genererer disse automatisk, så det er litt av en snarvei. Den eneste gangen et nettsted kanskje ikke har generert nettstedskartet, er hvis du opprettet et nettsted fra bunnen av.
CMS:
Hvis nettstedet ditt er drevet av et CMS som Blogger eller Wix, er vertsleverandøren (i dette tilfellet CMS) i stand til å “be søkemotorer gjennomsøke alle nye sider eller innhold på nettstedet ditt.”
Her er litt informasjon for å hjelpe deg med prosessen:
Legge til et nettstedskart til WordPress
Viser nettstedskartet
Hvor er sitemap for Wix?
Hva er indeksering?
Indeksering er på en enkel måte å legge til de gjennomsøkte sidene og innholdet i Googles ‘database’, som faktisk omtales som Googles indeks.
Før innholdet og sidene legges til indeksen, streber søkemotorrobotene etter å forstå siden og innholdet der. De går til og med videre med å katalogisere filer som bilder og videoer.
Dette er grunnen til at som webmaster kommer SEO på siden godt med (sidetitler, overskrifter og bruk av alt-tekst, blant annet). Når siden eller sidene har disse aspektene, blir det lettere for Google å “forstå” innholdet ditt, katalogisere det på riktig måte og indeksere det riktig.
Bruker robots.txt
Noen ganger vil du kanskje ikke ha noen sider indeksert, eller deler av et nettsted. Du må gi direktiver til søkemotorroboter. Å bruke slike direktiver gjør også gjennomgang og indeksering enklere, siden det er færre sider som blir gjennomsøkt. Finn ut mer om robots.txt her.
Bruker ‘noindex’
Du kan også dette andre direktivet hvis det er sider du ikke ønsker skal vises i søkeresultatene. Lær mer om noindex.
Før du begynner å legge til noindex, bør du identifisere alle sidene dine slik at du kan rydde opp på nettstedet ditt og gjøre det enklere for robotsøkeprogrammer å gjennomsøke og indeksere nettstedet ditt på riktig måte.
Hva er noen grunner til at du trenger å finne alle sidene dine?
Hva er foreldreløse sider?
En foreldreløs side kan defineres som en som ikke har noen linker fra andre sider på nettstedet ditt. Dette gjør det nesten umulig for disse sidene å bli funnet av søkemotorroboter, og i tillegg av brukere. Hvis robotene ikke finner siden, vil de ikke vise den i søkeresultatene, noe som ytterligere reduserer sjansene for at brukerne finner den.
Hvordan oppstår foreldreløse sider?
Foreldreløse sider kan skyldes et forsøk på å holde innhold privat, syntaksfeil, skrivefeil, duplikatinnhold eller utløpt innhold som ikke var koblet til. Her er flere måter:
- Testsider som ble brukt til A/B-testing og som aldri ble deaktivert
- Landingssider som var basert på en årstid, for eksempel jul, høsttakkefest eller påske
- “Glemte” sider som et resultat av nettstedmigrering
Hva med blindveissider?
I motsetning til foreldreløse sider har blindveissider lenker fra andre sider på nettstedet, men lenker ikke til andre eksterne nettsteder. Eksempler på blindveissider inkluderer takkesider, tjenestesider uten oppfordringer til handlinger og “ingenting funnet”-sider når brukere søker etter noe via søkealternativet.
Når du har blindveissider, har folk som besøker dem bare to alternativer: å forlate nettstedet eller gå tilbake til forrige side. Det betyr at du mister betydelig trafikk, spesielt hvis disse sidene tilfeldigvis er “hovedsider” på nettstedet ditt. Enda verre blir brukerne enten frustrerte, forvirrede eller lurer på “hva er det neste”?
Hvis brukere forlater nettstedet ditt og føler seg frustrerte, forvirrede eller med negative følelser, kommer de sannsynligvis aldri tilbake, akkurat som misfornøyde kunder sannsynligvis aldri vil kjøpe fra et merke igjen.
Hvor kommer blindveissider fra?
Blindsider er et resultat av sider uten oppfordringer til handling. Et eksempel her kan være en om-side som henspiller på tjenestene som bedriften din tilbyr, men som ikke har noen kobling til disse tjenestene. Når leseren forstår hva som driver bedriften din, verdiene du opprettholder, hvordan selskapet ble grunnlagt og tjenestene du tilbyr og allerede er begeistret, må du fortelle dem hva de skal gjøre videre.
En enkel oppfordringsknapp “se våre tjenester” vil gjøre jobben. Sørg for at knappen når du klikker den faktisk åpner opp til tjenestesiden. Du vil ikke at brukeren skal bli servert med en 404, noe som vil gjøre ham/henne frustrert også.
Hva er skjulte sider?
Skjulte sider er de som ikke er tilgjengelige via en meny eller navigasjon. Selv om en besøkende kan være i stand til å se dem, spesielt gjennom ankertekst eller inngående lenker, kan de være vanskelige å finne.
Sider som faller inn under kategoridelen, er sannsynligvis også skjulte sider, siden de er plassert i administrasjonspanelet. Søkemotoren vil kanskje aldri få tilgang til dem, siden de ikke får tilgang til informasjon som er lagret i databaser.
Skjulte sider kan også skyldes sider som aldri ble lagt til nettstedets nettstedskart, men som eksisterer på serveren.
Bør alle skjulte sider fjernes?
Ikke egentlig. Det er skjulte sider som er helt nødvendige, og som aldri bør være tilgjengelige fra navigasjonene dine. La oss se på eksempler:
Påmeldinger til nyhetsbrev
Du kan ha en side som bryter ned fordelene ved å registrere seg på nyhetsbrevet, hvor ofte brukere bør forvente å motta det, eller en grafikk som viser nyhetsbrevet (eller tidligere nyhetsbrev). Husk å inkludere påmeldingslenken også.
Sider som inneholder brukerinformasjon
Sider som krever at brukere deler informasjonen sin, bør definitivt skjules. Brukere må opprette kontoer før de kan få tilgang til dem. Påmeldinger til nyhetsbrev kan også kategoriseres her.
Hvordan finne skjulte sider
Som vi nevnte, kan du finne skjulte sider ved å bruke alle metodene som brukes for å finne foreldreløse eller blindveissider. La oss utforske noen flere.
Bruker robots.txt
Skjulte sider er høyst sannsynlig skjult for søkemotorer via robots.txt. For å få tilgang til et nettsteds robots.txt, skriv [domain name]/robots.txt inn i en nettleser og skriv inn. Erstatt “domenenavn” med nettstedets domenenavn. Se opp for oppføringer som begynner med ‘disallow’ eller ‘nofollow’.
Finner dem manuelt
Hvis du for eksempel selger produkter via nettstedet ditt, og mistenker at en av produktkategoriene dine kan være skjult, kan du lete etter den manuelt. For å gjøre dette, kopier og lim inn en annen produkt-URL og rediger den deretter. Hvis du ikke finner det, så hadde du rett!.
Hva om du ikke har noen anelse om hva de skjulte sidene kan være? Hvis du organiserer nettstedet ditt i kataloger, kan du legge til domenenavnet/mappenavnet ditt i nettleseren til et nettsted og navigere gjennom sidene og underkatalogene.
Når du har funnet de skjulte sidene dine (og de trenger ikke forbli skjult som diskutert ovenfor), må du legge det til på nettstedskartet og sende inn en forespørsel om gjennomsøking.
Slik finner du alle sidene på nettstedet ditt
Du må finne alle nettsidene dine for å vite hvilke som er blindveier eller foreldreløse. La oss utforske de forskjellige måtene å oppnå dette på:
Bruke sitemap-filen
Vi har allerede sett på nettstedskart. Sitemap vil være nyttig når du analyserer alle nettsidene dine. Hvis du ikke har et områdekart, kan du bruke en områdekartgenerator til å generere et for deg. Alt du trenger å gjøre er å skrive inn domenenavnet ditt og nettstedskartet vil bli generert for deg.
Bruke CMS
Hvis nettstedet ditt er drevet av et innholdsstyringssystem (CMS) som WordPress, og nettstedskartet ditt ikke inneholder alle koblingene, er det mulig å generere listen over alle nettsidene dine fra CMS. For å gjøre dette, bruk en plugin som Eksporter alle nettadresser.
Ved hjelp av en logg
En logg over alle sidene som vises til besøkende kommer også godt med. For å få tilgang til loggen, logg inn på cPanel, og finn deretter “rå loggfiler”. Alternativt kan du be vertsleverandøren din om å dele den. På denne måten får du se de oftest besøkte sidene, de aldri besøkte sidene og de med høyest frafall. Sider med høy fluktfrekvens eller ingen besøkende kan være blindveissider eller foreldreløse sider.
Bruker Google Analytics
Her er trinnene du må følge:
Trinn 1: Logg på Analytics-siden din.
Steg 2: Gå til “atferd” og deretter “nettstedinnhold”
Trinn 3: Gå til “alle sider”
Trinn 4: Bla til bunnen og til høyre velg “vis rader”
Trinn 5: Velg 500 eller 1000 avhengig av hvor mange sider du anslår at nettstedet ditt har
Trinn 6: Rull opp og velg ‘eksport’ øverst til høyre
Trinn 7: Velg “eksporter som .xlsx” (excel)
Trinn 8: Når excel er eksportert, velg ‘datasett 1’
Trinn 9: Sorter etter “unike sidevisninger”.
Trinn 10: Slett alle andre rader og kolonner bortsett fra den med nettadressene dine
Trinn 11: Bruk denne formelen i den andre kolonnen:
=CONCATENATE(“http://domene.com,A1)
Trinn 12: Erstatt domenet med nettstedets domene. Dra formelen slik at den brukes på de andre cellene også.
Du har nå alle nettadressene dine.
Hvis du vil konvertere dem til hyperkoblinger for enkelt å klikke og få tilgang til dem når du slår opp noe, gå videre til trinn 13.
Trinn 13: Bruk denne formelen på den tredje raden:
=HYPERLINK(B1)
Dra formelen slik at den brukes på de andre cellene også.
Skrive inn i Googles søkeord manuelt
Du kan også skrive inn dette nettstedet: www.abc.com i Googles søkeord. Erstatt ‘abc’ med ditt domenenavn. Du vil få søkeresultater med alle nettadressene som Google har gjennomsøkt og indeksert, inkludert bilder, lenker til omtaler på andre nettsteder, og til og med hashtags som merkevaren din kan kobles til.
Du kan deretter manuelt kopiere hver og lime dem inn i et Excel-regneark.
Hva gjør du da med URL-listen din?
På dette tidspunktet lurer du kanskje på hva du trenger å gjøre med URL-listen din. La oss se på de tilgjengelige alternativene:
Manuell sammenligning med loggdata
Et av alternativene ville være å manuelt sammenligne URL-listen din med CMS-loggen og identifisere sidene som ikke ser ut til å ha noen trafikk i det hele tatt, eller som ser ut til å ha de høyeste fluktfrekvensene. Du kan deretter bruke et verktøy som vårt til å se etter inngående og utgående lenker for hver av sidene du mistenker er foreldreløse eller blindvei.
En annen tilnærming er å laste ned alle URL-ene dine som en .xlsx-fil (excel) og loggen din også. Sammenlign dem side ved side (for eksempel i to kolonner) og bruk deretter alternativet for fjern duplikater i excel. Følg trinnvise instruksjoner. Ved slutten av prosessen vil du bare ha foreldreløse og blinde sider igjen.
Den tredje sammenligningstilnærmingen er å kopiere to datasett – loggen og URL-listen din til Google Sheets. Dette lar deg bruke denne formelen: =VLOOKUP(A1, A: B,2,) for å slå opp URL-er som finnes i URL-listen din, men ikke i loggen din. De manglende sidene (gjengitt som N/A) skal tolkes som foreldreløse sider. Sørg for at loggdataene er i første eller venstre kolonne.
Bruke verktøy for gjennomsøking av nettsteder
Det andre alternativet ville være å laste inn URL-listen din på verktøy som kan utføre nettstedgjennomganger, vente på at de skal gjennomsøke nettstedet og deretter kopiere og lime inn nettadressene dine i et regneark før du analyserer dem én etter én, og prøver å finne ut hvilke. er foreldreløse eller blindvei.
Disse to alternativene kan være tidkrevende, spesielt hvis du har mange sider på nettstedet ditt, ikke sant?
Vel, hva med et verktøy som ikke bare finner alle nettadressene dine, men som også lar deg filtrere dem og viser statusen deres (slik at du vet hvilke som er blindveier eller foreldreløse?). Med andre ord, hvis du vil ha en snarvei til å finne alle sidene på nettstedet ditt, SEOptimers SEO Crawl Tool.
SEOptimers SEO Crawl Tool
Dette verktøyet lar deg få tilgang til alle sidene dine på nettstedet ditt. Du kan starte med å gå til “Website Crawls” og angi nettadressen til nettstedet ditt. Truffet “Kryp”
Når gjennomgangen er fullført kan du klikke på “Se rapport“:
Gjennomsøkingsverktøyet vårt vil oppdage alle sidene på nettstedet ditt og liste dem opp i “Side funnet” delen av gjennomgangen.
Du kan identifisere “404 feil” problemer på våre “Problemer funnet“like under”Sider funnet” seksjon:
Våre robotsøkeprogrammer kan identifisere andre problemer som å finne sider med manglende tittel, metabeskrivelser osv. Når du har funnet alle sidene dine, kan du begynne å filtrere og jobbe med problemene du har.
For å konkludere
I denne artikkelen har vi sett på hvordan du finner alle sidene på nettstedet ditt og hvorfor det er viktig. Vi har også utforsket begreper som foreldreløse sider og blindsider, samt skjulte sider. Vi har differensiert hver enkelt, hvordan du identifiserer hver av nettadressene dine. Det er ingen bedre tid å finne ut om du taper på grunn av skjulte, foreldreløse eller blindveissider.