Hva er nettstedstaksonomi?
Taksonomi er et system som brukes til å klassifisere ting. Det brukes til å definere relasjoner og likheter mellom settet med beskrivende termer og etiketter.
En nettstedtaksonomi innebærer å lage et klassifiseringssystem for nettstedet ditt for å gjøre det enklere for brukere å navigere på nettstedet ditt og for besøkende å finne innholdet de leter etter. Dette skjer fordi taksonomien gjør det mulig å merke strukturert og ustrukturert innhold.
Med andre ord, taksonomi gjør det enklere å organisere, ordne, omorganisere, søke i og distribuere innhold på ulike måter. Faktisk, et gjennomsnitt på 38 % av besøkende på et nettsted vil forlate hvis det er dårlig lagt ut. Det skaper en nødvendighet for å sørge for at nettstedet ditt er godt arrangert.
Fordelene med nettstedtaksonomi
Presentere relatert innhold for lesere
Du kan for eksempel ha innholdet ditt organisert etter emne, type, videoer, nyheter, podcaster osv. Slik at når ett element dukker opp, vises også andre relaterte elementer.
I utgangspunktet er det mange måter du kan ordne innholdet ditt på, og taksonomi sørger for at innsatsen din gir resultater. Hvis nettstedet ditt er organisert etter emne eller videoer for å øke søkbarheten, kommer taksonomi godt med. Det er et kraftig system som hjelper til med å presentere relatert innhold for leserne dine.
Taksonomi forbedrer kommunikasjonen
En godt planlagt taksonomi bidrar til å forbedre kommunikasjonen med kundene dine ved å pakke informasjon på en måte som stemmer overens med hva brukerne forventer. Dette resulterer i en økning i ROI gjennom SEO-finnbarhet, kundeselvbetjening, handel, innholdsoppdagelse og online markedsføring.
Taksonomi øker søkeopplevelsen
For ikke å nevne at taksonomien også styrer søkeopplevelsen. Å utnytte søkeordsøk er ikke nok til å gi brukerne dine det de leter etter.
For å gi besøkende et søk etter datatjenester, kan du for eksempel bruke taksonomi for å knytte datatjenester til taksonomiske noder som «brukte datamaskiner», «nye datamaskiner», «datamaskinreparasjon» eller «administrerte tjenester».
Å gjøre dette øker søkeopplevelsen der brukere kan se andre foreslåtte alternativer som de kan være interessert i.
Nettstedstaksonomi forbinder folk med deres interesser
Taksonomi gjør det enkelt for folk å være knyttet til deres interesser og liker. For eksempel, hvis en bruker er interessert i et emne eller en nyhet på nettstedet ditt, sørger taksonomi for at brukeren får nok av det relaterte innholdet på nettstedet ditt.
Her er et eksempel på taksonomi på jobben som hjelper brukerne å lese andre artikler relatert til det de leser:
Taksonomi skaper konsepttetthet for roboter
Roboter forstår nettstedskonsepter gjennom semantisk analyse. Dette betyr at sterkere innholdskonsepter og relasjoner hjelper roboter med å forstå hvordan innhold henger sammen. Et godt eksempel er robotene som brukes av søkemotorer for å finne, indeksere og rangere innhold.
Å gjøre det enklere for roboter å gjennomsøke nettstedet ditt gjennom taksonomi kan også bidra til å øke flyten av gjennomsøkingen uten noen tekniske SEO-problemer. Derfor, ved å kategorisere innholdet ditt til relevante søkeord, hjelper det å indeksere innholdet ditt raskere og mer effektivt.
Nettstedtaksonomi skaper lenkejuice
Link juice brukes til å referere SEO-verdien til en hyperkobling til en bestemt side på nettstedet ditt. Ifølge Googleen mengde kvalitetshyperkoblinger (eller bare “lenker”) er en av de viktigste faktorene for å oppnå topprangeringer i Googles søkemotor.
I et nøtteskall, når nettstedstrukturen din er godt optimalisert for søk, får både brukere og søkemotorroboter enkelt tilgang til alt relatert innhold i én undermappe av nettstedet.
Hva er metadata? Metadata er data om data. I innholdsstyringssammenheng er det informasjon om innhold.
I utgangspunktet er metadata byggesteinene for å lage et strukturelt forsvarlig innholdsstyringssystem (CMS) som WordPress. De er et sett med utsagn der hver utsagn består av en egenskap eller et element og tilhørende verdi.
De brukes av CMS for å gi innholdsstruktur, kontekst og mening. Et CMS kan utnytte struktur, kontekst og mening for å gi riktig innhold til rett tid til de tiltenkte personene.
bildekilde av Enkelt
Typer metadata
- Strukturelle metadata: Denne typen er implisitt for innholdselementet og er vanligvis systemgenerert eller kan oppdages automatisk. Strukturelle metadata er ryggraden i et CMS og ofte lagt til av CMS eller eksternt automatisert innholdsanrikingssystem. De inkluderer filtype, format, opprettelsesdato, innholdstype, unike identifikatorer og forholdet som er arvet av mappen.
- Beskrivende metadata: Denne typen er eksplisitt til innholdselementet og lagt til av brukere. Tittel, emne, beskrivelsen av dokumentet, språket og publiseringsdatoen er et godt eksempel på beskrivende metadata. De spiller en betydelig rolle i å forbedre navigasjonen og synligheten av innholdet.
Hvorfor er kontekst avgjørende?
Hver side har sin egen verdi for både søkemotorer og brukere. Søkemotorer bruker kontekst og nettstedstruktur for å forstå flyten av rangeringsberegninger og sideverdi mot søkeordmål.
På den annen side navigerer brukere eller mennesker basert på en mental modell. La oss nå undersøke de vanlige sidene på et nettsted og hvordan de påvirker søkemotorer og brukere.
Informasjonssider
Informasjonssider er svært nyttige for besøkende. Du kan bruke dem til å tiltrekke tilbakekoblinger, selge en tjeneste eller produkter etter å ha gitt informasjon, og internt bruke dem til å lenke til viktige kategorisider.
Den gode nyheten er at det ikke er noen grense for antall informasjonssider du kan opprette. Men husk å kategorisere dem for å unngå en enorm liste med sider i navigasjonsmenyen.
Produkt- eller tjenestesider
En produkt- eller tjenesteside har en tendens til å fokusere mer på en enkelt tjeneste eller et produkt som tilbys. Selv om det kan virke som en god idé å ha alle produktene eller tjenestene oppført på kategorisidene, er det ikke SEO-vennlig. Denne typen oppsett gjør det vanskelig for søkemotorer å rangere sidene dine.
Kategorisider
Disse typer sider fokuserer mer på generiske søkeord. De gir verdifull trafikk til et nettsted. Ofte fører de til en relatert gruppe produkter eller tjenester. I noen tilfeller fører de til underkategorisider.
Bloggsider
Bloggsider brukes til å markedsføre produkter og tjenester og gi informasjon. De kan også brukes til å vise frem alle nyheter om virksomheten.
Det fine med disse sidene er at de trekker inn nisjetrafikk, henger godt sammen med markedsføringstiltak på sosiale medier, tiltrekker eksterne SEO-tilbakekoblinger og bidrar til å legge til ekstra innhold til nettstedet.
Mål for nettstedtaksonomier
Å forstå målene for taksonomien fra starten er svært avgjørende. Målene å vurdere er virksomhet, bruker og innhold:
- Virksomhet: Hva er målet med taksonomien din? For å forbedre innholdsstyring eller dokumenthåndtering må du sørge for at du har et mål fra starten av.
- Bruker: Deretter må du sørge for at du har tydelig informasjon om målgruppen din. Denne informasjonen vil inkludere brukerprofiler, informasjonsbruk og innhold de vil finne nyttig og relevant.
- Innhold: Hva slags innhold har du eller planlegger å lage? Er innholdet ditt begrenset til spesifikke initiativ eller team? Hva er det operative formålet med innholdet?
- Google: Navigasjonen på et nettsted er viktig for å hjelpe besøkende raskt å finne innholdet de ønsker. Det kan også hjelpe søkemotorer med å forstå hvilket innhold nettredaktøren mener er viktig. Selv om Googles søkeresultater leveres på sidenivå, Google liker også å ha en følelse av hvilken rolle en side spiller i det større bildet av nettstedet.
Opprette en effektiv nettstedtaksonomi
Selv om det ikke er noen riktig måte å lage en taksonomi nedenfor, vil vi ta deg gjennom de grunnleggende trinnene du kan bruke for å lage og utvikle nettstedets taksonomi.
1. Bestem hovedformålet
Hva er hovedformålet med å utvikle en taksonomi? For å organisere nettstedet ditt, øke søkbarheten eller øke SEO? Det er en god idé å være spesifikk på hva du fokuserer på. Hvis du er fokusert på å organisere nettstedet ditt, sørg for å holde deg til det.
2. Gjør søkeordundersøkelser for hver del av taksonomien
La oss anta at du har begrenset til fem deler av taksonomien. Det neste trinnet er å gjøre søkeordundersøkelser for hver del av taksonomien. Du kan gjøre dette manuelt eller bruke automatiserte verktøy for å komme opp med en liste over potensielle søkeord.
Og husk å velge disse søkeordene som er direkte relatert til innholdet på siden din. Du kan også legge til semantiske nøkkelord som beskriver lignende konsepter.
3. Vurder behovene til leserne dine
Sørg for at du har finere detaljer (deres demografi og vaner) om nettstedets lesere. Nedenfor er noen spørsmål som vil hjelpe deg å møte behovene til leserne dine:
Hvor pleier nettstedets brukere å være lokalisert?
Besøker folk nettstedet ditt lokalt eller internasjonalt? Hvis du finner ut at de fleste som ser på nettstedet ditt befinner seg i andre land, bør du vurdere å inkludere språkalternativer som besøkende kan velge mellom.
På samme måte er det en god idé å inkludere ord i kategorien for taksonomien din som vil hjelpe deg å få kontakt med disse leserne.
Hvor lenge blir brukere på nettstedet ditt?
Hvor lenge blir folk på nettstedet ditt? Hvis de bruker mer tid, er det en god idé å ha flere nivåer av taksonomien din. Hvis du finner ut at de bruker mindre tid, er det ok å ha færre nivåer som mulig.
Hva leter kundene etter?
Sørg for å utføre grundige undersøkelser for å finne ut hvilken type produkter kundene kjøper fra nettstedet ditt. Når du er sikker på disse produktene, kan du lage titler for taksonomikategorier som vil hjelpe dem å finne disse produktene.
4. Velg taksonomistrukturen som fungerer best for nettstedet ditt
Når det gjelder å velge en taksonomistruktur, har du flere alternativer. De inkluderer:
Flate taksonomier
Denne typen taksonomi har en hjemmeside med en liste over underkategorier. Det er ingen nivåer innenfor underkategoriene. Derfor er alle underkategorier kategorier på toppnivå, og det er mulig å velge fra listen over sider på hjemmesiden.
Denne typen taksonomi passer for små nettsteder.
En hierarkisk nettstedtaksonomi
Denne typen taksonomi passer for store nettsteder. Den har forskjellige nivåer av underkategorier innenfor underkategorier. Noen ganger har den nye nivåer av underkategorier.
Hvis du velger å lage en hierarkisk taksonomi, her er de grunnleggende trinnene du må følge:
- Prøv å holde antallet nivåer i hierarkiet lavt. Å gjøre det bidrar til å forbedre innholdsfinnbarheten.
- Del sider basert på typen innhold på siden i stedet for forskningsdataene for søkeord.
- Vær forsiktig hvis du bruker akronymer for kategorititler. Med mindre du er sikker på at leserne dine vil bli kjent med forkortelsene som brukes, sørg for å stave dem før du inkluderer dem.
En nettverkstaksonomi
Når det gjelder nettverkstaksonomi, har du flere alternativer for hvordan du kan lage en. Ofte er disse kategoriene knyttet til hverandre ved assosiasjon. I noen tilfeller kan en nettverkstaksonomi brukes i forbindelse med hierarkisk taksonomi.
En nettverkstaksonomi er egnet hvis du eier et stort nettsted. Det er noen fordeler med å lage en nettverkstaksonomi, for eksempel å sende SEO-juice, lenke til annet relevant innhold, etc.
Ting du bør huske på når du oppretter en nettverkstaksonomi:
- Vurder å ha det mest populære innholdet tilgjengelig eller den nyeste informasjonen i en annen del enn resten av innholdet.
- Hvis kategorier er knyttet sammen av assosiasjoner, sørg for at de er tydelig relatert til hverandre.
Fasetttaksonomi
Akkurat som nettverkstaksonomi, er det forskjellige måter å lage en fasettert taksonomi på. De deler opp innholdskategoriene basert på en egenskap ved innholdet eller produktene som selges. Denne typen taksonomi er egnet hvis du vurderer å inkludere flere taksonomistrukturer og hvis du selger flere produkter på nettstedet ditt.
5. Sett sammen teamet
Sørg for at du har et team som er kjent med innholdet på nettstedet ditt. For den beste opplevelsen, sørg for at teamet ditt har sterke organisatoriske ferdigheter og forstår hvordan du kan innlemme en bedre SEO-strategi for siden din. Nedenfor er en liste over personer du kan ha på laget ditt:
- Informasjonsansvarlig
- SEO-spesialist
- Næringsrepresentanter som jobber med innholdet
- Taksonomi spesialist
- Teknisk fagspesialist som forstår mulighetene og begrensningene i implementeringsmiljøet
6. Organiser teammøter
Nedenfor er tips som vil hjelpe deg med å organisere vellykkede gruppemøter når du oppretter en nettstedstaksonomi:
- Velg gruppeleder: Sørg for at det er noen som har ansvaret for laget. En god leder legger til rette for jevn kommunikasjon mellom medlemmene i gruppen.
- Brainstorm: Den beste tilnærmingen er å komme opp med flere ideer, brainstorming dem som en gruppe før du velger en. Sørg for at du som gruppe har oppnådd enighet før du implementerer en taksonomi.
7. Vurder om du skal bruke automatisering
Når du lager din nettstedstaksonomi, kan du enten gjøre det manuelt eller bruke automatiseringsverktøy. Selv om det er en god idé å bruke automatiseringsverktøy, anbefales det ikke å bruke slike verktøy hvis du har et lite nettsted.
Det beste alternativet er å bruke en kombinasjon av automatiserte og manuelle tilnærminger. Hvis du må bruke automatiserte verktøy, bør du vurdere å bruke de mest pålitelige, her er noen:
8. Utnytt tilbakemelding for ledetråder om hvordan du utformer nettstedets taksonomi
En genial idé er å se etter tilbakemeldinger fra kundene dine og bruke denne informasjonen til å bestemme den beste strukturen i taksonomien din. Du kan få pålitelig informasjon fra kundene dine gjennom spørreundersøkelser, nettskjemaer og andre alternativer du finner praktiske. Kontinuerlig innsamling av informasjon om kundene dine vil hjelpe deg med å forbedre taksonomien.
9. Test den taksonomiske strukturen
Dette innebærer å teste taksonomien din for dens egnethet basert på målet ditt. Det beste alternativet er å sette deg inn i seernes sko og stille deg selv spørsmål som:
- Vil de være i stand til å finne nødvendig informasjon?
- Vil de utføre alle nødvendige oppgaver innen rimelig tid?
- Er alle kategorier klart definert?
Hvis svaret på disse spørsmålene er ja, har du klart det. Ellers går du tilbake og gjør de nødvendige forbedringene. Etter at du har gjort disse endringene, husk å gjenta den samme testprosessen flere ganger til du er fornøyd med strukturen på nettstedet.
10. Opprettelsen av nettstedtaksonomi er kontinuerlig
Taksonomi er ikke en engangshendelse. For å sørge for at taksonomien din er oppdatert og for å forbedre finnbarheten til innholdet ditt, må du sjekke nettstedets taksonomier ofte for å sikre at strukturen på nettstedet er enkelt å navigere og for å gjøre de nødvendige oppdateringene.
Beste praksis for å lage din URL-taksonomi
Her er noen beste fremgangsmåter som vil veilede deg når du oppretter en taksonomi for nettstedet ditt:
- Kjenn publikummet ditt: Det primære målet for taksonomien du skal lage er å hjelpe publikum med å finne informasjonen de trenger og til slutt kjøpe noe fra deg. Dette er kun mulig hvis du forstår hvem du selger til. Når du tydelig forstår hvem målgruppen din er, blir det lettere å lage en taksonomi som dekker deres spesifikke behov.
- Enes på tvers av organisasjonen din: Det er en god idé å dele og bruke den samme taksonomien på tvers av alle forretningsenhetene dine for å sikre et felles språk og forståelse. Husk at kundene dine kjenner eller ser deg en enkelt enhet og ikke som separate enheter. Så sørg for at du snakker samme språk.
- Bruk relevant språk for hver målgruppe: Det er viktig å forstå språket som brukes av kundene dine når du lager en taksonomi. Du kan finne språket til kundene dine ved å ta deg tid til å finne ut hvordan de snakker om produktene og tjenestene du tilbyr. Når du er sikker på språket, bruk det når du bygger taksonomien.
- Tillat utvidelsesmuligheter: Taksonomi er ikke en engangshendelse. Et behov for å legge til nye tjenester og produkter vil dukke opp etter hvert som virksomheten din vokser. Dette betyr at du må planlegge å undersøke den eksisterende strukturen og endre den etter behov.
- Fokus på reduksjon: En kompleks taksonomi skader finnbarheten. Det er ikke noe du vil skal skje med deg når du er fokusert på å gjøre innholdet ditt mer tilgjengelig. Den beste tilnærmingen er å finne en balanse mellom autoritativ og fullstendig og å være tilgjengelig.
- Sørg for funksjonell justering: Sørg for at taksonomien din støtter søk, nettsidenavigasjon, personalisering og integrasjon med andre forretningsapplikasjoner.
- Implementer i etapper: Planlegger du å bygge for fremtidige endringer? Har du en rimelig omfattende taksonomi? Usikker på emner eller kategorier som skal inkluderes på nettstedet ditt? Hvis ja, er det ok å implementere taksonomien i etapper. Implementering i etapper lar deg gjøre alt på riktig måte.
Eksempler på nettstedstaksonomi
Her er to eksempler som vil hjelpe deg å forstå taksonomi i detalj:
Hvis du bruker WordPress, kan det hende du ser den samme “Kategorier”-sidebar-widgeten som vår.
Bare gjenoppta
Her er en liten nettside med bloggen deres som hjemmeside, de bruker kategorisidefeltet, men de bruker også menyen og opprettet emnemenyen for å hjelpe brukere med å filtrere bort formålet med å komme til nettstedet.
Salesforce
Et stort selskap med tusenvis av ressurser, produkter, tillegg, løsninger, det er lett å gå seg vill på nettsiden deres. Heldigvis brøt de ned ressursene og andre områder for brukerne:
Å bryte ned deres taksonomi. Med massevis av emner bestemte de seg for å kategorisere bloggen sin basert på hovedkategorien for generelle emner.
Ved å bruke tagger for artiklene sine kan de isolere og segmentere enda mer. Tagger er nyttige hvis antallet innholdsdeler på nettstedet ditt vokser.
Dette hjelper brukere og roboter å identifisere hvilke andre artikler som har vanlige tagger og til og med brukes til å gi relaterte artikler
UXMatters
Denne nettsiden har en kategori for de forskjellige emnene som diskuteres på nettstedet og viser denne listen over emner til brukeren. Å gjøre denne enkle navigeringen på nettstedet og gjør det lettere for brukere å gjenkjenne hva de vil søke på.
I tillegg eliminerer denne tilnærmingen behovet for å huske og prøve å huske navnet på hvert emne. Se bildet nedenfor for mer informasjon.
BT.co.uk
Ta en titt på BTs hjelpeseksjon. Den gir flere forskjellige kategorier. Du kan for eksempel bla etter produkttilbudene deres: bredbånd, TV, fasttelefon, mobil.
Alternativt kan du bla gjennom ulike faser av opplevelsen din: Oppsett, Lær, Administrer, Løs et problem.
Vurder nå når BT lager hjelpeinnholdet sitt. Disse artiklene er merket med to ting: «kundereisefase» og «produkter».
Emner som “Hvordan konfigurerer jeg telefonen min manuelt for BT Mobile?” kan vises i det mest populære segmentet og vil også automatisk vises på oppsett-fanen fordi det er en artikkel om å sette opp en mobiltelefon.
Dette betyr at BT ikke trenger å plassere disse sidene manuelt i Mobile-delen eller i fanene.
Når forfattere merker innholdet med Mobil og Oppsett, vises det automatisk i delen Mobil>Oppsett. Når det blir populært nok, vises det på “Mest populær”-fanen.
Forbes
Ta en titt på Forbes. Den gir flere forskjellige kategorier på toppen. Du kan for eksempel bla etter emnene deres som: Ledelse, Penger, Småbedrifter, Lister og mer.
På høyre sidefelt kategoriserer de også innhold basert på popularitet og redaktørens valg.
For et stort nyhetspubliseringsnettsted, som publiserer 10+ artikler om dagen, må du opprette segmenter som emner, popularitet og så videre for å hjelpe leserne dine å finne ut hva de leter etter.
De fleste lesere av nyhetsnettsteder ser etter de beste nyhetene og trendene.
Innflytelse på YouTube
En ny layout brukes nylig kalt “innholdshuben”. I stedet for å bruke ditt typiske bloggformat, kategoriserer dette nettstedet det på en måte som er visuelt organisert.
Litt som Netflix, hvor alle kategorier er i orden.
Konklusjon
Taksonomi gir mange fordeler som er veldig enkle å høste. Hvis du følger de riktige tilnærmingene, er det ingenting som hindrer deg i å utnytte dem.
Denne guiden har tatt deg gjennom alt du trenger å vite for å høste disse fordelene. Trenger du mer informasjon? Vi er her for å gi deg en hånd.