Slik forbedrer du datakunnskapen din

pexels ekaterina bolovtsova 4049990

I dag kan vi ikke lenger tenke oss å jobbe på et sted der minst én datamaskin ikke er nødvendig. Kanskje for et par tiår siden hadde det vært mulig, men i dag er det vanskelig å forestille seg kontorer uten datamaskiner med digitale verktøy.

Teknologi er overalt, så det er viktig å utfylle kunnskapen din om datamaskiner. Det skal bemerkes at det ikke handler om å kunne programmere, lage apper eller en nettside med mindre det er ditt fagfelt. Ideelt sett bør du vite hvordan du håndterer grunnleggende verktøy.

Selv om programmene avhenger av sektoren du jobber i, er noen verktøy grunnleggende for nesten alle typer bedrifter.

På den annen side er det også viktig å vite hvordan du angir datakunnskapen din på CV-en. Du bør først navngi programmet og deretter operativsystemet det brukes i (Windows, Linux, etc). Deretter bør du inkludere ferdighetsnivået ditt. Hvis du har en offisiell sertifisering, ikke glem å nevne det.

Hva er datakompetanse?

Datakompetanse er en fellesbetegnelse for en rekke kvalifikasjoner. Dette inkluderer enkle ferdigheter som å betjene en mus gjennom gjeldende programmeringsspråk.

Å lese:  Slik bruker du GoHighLevel for rørleggere: (+ Gratis mal)

Jo mer spesifikk jobben er, jo mer spesifikke IT-ferdigheter forventes det i CV-en eller søknaden. En programvareutvikler bør være dyktig i relevante programmeringsspråk og kontrollere. Finanseksperter drar nytte av SAP-ferdigheter. Nettredaktører eller innholdsadministratorer bør være kjent med WordPress eller Photoshop.

Tilegne seg og forbedre ferdighetene

Har du for lite IT-kunnskap, kan du tilegne deg eller friske den opp. I følge studien mislykkes arbeidsledige over 55 år fordi de har utilstrekkelige eller utdaterte datakunnskaper. Datakompetanse er spesielt viktig i det 21. århundre. Det er nå mange og gratis måter som vil hjelpe deg å forbedre den:

1. YouTube-veiledninger

YouTube er ikke bare den nest største søkemotoren i verden, men også en av de mest brukte kanalene for utdanning utenfor skolen. Det er nå detaljerte opplæringsprogrammer og videoer om nesten alle emner.

pexels ron lach 8400605

De er også alle gratis – du trenger bare å se litt reklame i begynnelsen og i mellom. Ved å regelmessig lære mer i selvstudium, praktisere og ta i bruk ny kunnskap, utvider og utdyper du viktige IT-ferdigheter.

2. E-læringsleverandør

Tallrike profesjonelle e-læringsleverandører har etablert seg de siste årene. Noen av dem tilbyr også gratis nettkurs for nybegynnere. Webinarer for avanserte fagfolk er dessverre ikke gratis.

Men priser mellom 30 og 300 dollar per kurs er normalt. De mest kjente nettseminarleverandørene for IT-ferdigheter inkluderer Codecademy, CourseraEdx, Free Code Camp og Udemy.

Å lese:  Jasper vs Frase: Beste AI-skriveverktøy?

3. Opplæring og workshops

I tillegg til de mange netttilbudene, er det fortsatt en rekke ansikt-til-ansikt-seminarer for IT-kurs og workshops. Ansikt til ansikt-arrangementer passer for alle som trenger personlig utveksling og synes det er vanskeligere å fokusere hjemme foran skjermen.

4. Hackathons

Et hackathon er et arrangement for programmerere. De kommer sammen i en eller flere dager for å løse en helt spesifikk utfordring eller for å utvikle nye ideer.

Hackathons er imidlertid ikke rettet mot nybegynnere, men mot avanserte brukere. De er derfor spesielt egnet hvis du ønsker å anvende og utdype din dype IT-kunnskap.

5. Søkeferdigheter på nett

Det er mange måter å forbedre online søkeferdigheter på. Disse inkluderer å vite hvilke plattformer du skal bruke for å slå opp spesifikt innhold, å kjenne til spesielle symboler som skal brukes for å gjøre Google-søkene dine mer spesifikke, å vite hvilken nettleser som er bedre, etc.

Du bør lære hvordan du finner nøyaktige data raskt og hvordan du kan verifisere dem om nødvendig. Noen spesifikke plattformer verdt å nevne er Unsplash, NummerDuckDuckGo, Vimeo og Merriam-Webster ordbok.

6. Kontor

Enten det er Microsoft Office, det som brukes av de fleste selskaper, eller OpenOffice, som er likt og gratis, bør du beherske minst det grunnleggende nivået i denne programpakken.

Å lese:  Hvordan få følgere på Instagram

Og ikke bare forestillinger om Word, tekstbehandleren, men også om regnearket, Excel. Det er stadig mer vanlig for enhver type bedrift å bruke Excel som et kontrollverktøy. Access-databasepakken er også mye implementert.

7. Photoshop

Selv om det kan virke som om det kun brukes i grafiske designbedrifter, er Photoshop et veldig nyttig verktøy siden det kan hjelpe deg for eksempel å lage en annonse, retusjere bilder til nettsiden din eller bare til dine egne behov.

pexels caio 56759

Flere og flere selskaper bruker Photoshop, så å kjenne til denne grafikkeditoren vil forbedre CV-en din betraktelig. Scribus og Gimp er veldig like verktøy, men gratis.

8. Adobe Reader

PDF, også veldig vanlig, er en mye brukt standard for å sende filer eller viktig dokumentasjon, siden den er lett, sikker og enkel å håndtere. Derfor er det veldig nyttig å vite om opprettelse og endring av forskjellige typer filer.

For å gjøre dette bør du bruke programmer som Adobe Reader, den vanligste, betalte og fra samme firma som Photoshop eller Illustrator, eller Free PDF Reader, en gratisversjon for håndtering av PDF-filer.

9. WordTrykk

WordPress er et av de mest brukte digitale verktøyene for å lage og redigere nettsider. Hvis du jobber i en SMB, er reklame viktig, og å ha datakunnskap om denne programvaren vil tillate deg å lage enkle, men nyttige nettsider.

Å lese:  Slik sletter du eBay-konto

Det finnes mange andre programmer og digitale verktøy, enten det er for å kjøre arbeidsgrupper, organisere oppgaver, redigere videoer eller til og med holde styr på lager, de kan være nyttige for deg. Alltid avhengig av fagfeltet du utvikler deg innenfor, er datakunnskap et nøkkelpunkt i CV-en din.

Yrker der datakunnskap er viktig

Knapt noen klarer seg i dag uten relevant data- eller IT-kunnskap. Ingeniører trenger dem like mye som bedriftsøkonomer, skattekonsulenter eller journalister.

Selv servitører og kasserere kommer i økende grad i kontakt med det i arbeidshverdagen. Det finnes fortsatt unntak, men de blir sjeldnere. I disse jobbene kreves det spesielt IT-kunnskaper:

– Programvareutvikler (backend, frontend, mobil full stack)

– Administrator (database, system)

– Dataforsker

– Webdesigner

– Spilldesigner

– Produktsjef

– Markedssjef

– Ledere for sosiale medier

– SAP-konsulent

– Sikkerhetsspesialist

– Systemanalytiker

– SEO-ekspert

– IT konsulent

– Skyarkitekt

– Forretningsanalytiker

Nye publikasjoner:

Anbefaling