The Ultimate Website Design Questionnaire (med PDF-mal)

Et spørreskjema for nettstedsdesign er en undersøkelse du sender til dine nettsteddesignkunder for å lære nøyaktig hva de vil ha ut av det nye nettstedet.

Spørreskjemaet vil hjelpe deg med å forstå kundens forventninger og preferanser når det kommer til webdesign. Samtidig vil spørreskjemaet også gi deg et bedre bilde av din klients budsjett, tidslinje og andre viktige faktorer som du må huske på.

Leter du etter et spørreskjema for nettsteddesign å bruke? Du er på rett sted. I dette blogginnlegget deler vi vårt ultimate spørreskjema for webdesign, pluss en PDF-mal som er gratis for deg å laste ned og bruke.

Hvorfor bruke et spørreskjema for nettsteddesign?

Du ønsker å være 100 % justert og på samme side som kunden din. Dette baner vei for et vellykket prosjekt, og minimerer sjansen for feilkommunikasjon.

Noen viktige ting å avklare i spørreskjemaet for nettdesign inkluderer tidslinjen, omfanget av prosjektet og utseendet og følelsen som kunden din går etter. Som webdesigner sjonglerer du sannsynligvis med flere prosjekter samtidig, og du vil definitivt ikke forplikte deg til et prosjekt og deretter innse at kunden din forventer en behandlingstid på for eksempel to dager.

Det samme gjelder prosjektomfang. Hvis du ikke avklarer de faktiske leveransene på forhånd, kan klienten din ta opp flere elementer, sider eller funksjoner hver gang du snakker om prosjektet, og du kan ende opp med å gjøre 2 ganger så mye arbeid uten å kunne belaste klienten ekstra .

Det er her et spørreskjema for nettdesign kommer inn – du kan bruke spørreskjemaet til å gå nærmere inn på detaljer og finne nøyaktig hva det er kundene dine ønsker.

Spørreskjema for nettsteddesign

Vi anbefaler følgende spørsmål for å få en bedre forståelse av kundenes krav:

      1. Hva gjør din bedrift?
      2. Hvem er målgruppen din?
      3. Hva er ditt unike salgsforslag (USP)?
      4. Ønsker du å forbedre en eksisterende nettside, eller lage en nettside fra bunnen av?
      5. Vil du at nettstedet ditt skal være optimalisert for SEO? Har du en liste over søkeord du vil målrette mot?
      6. Hva er URL-en til ditt eksisterende nettsted (hvis noen)? Hva liker og misliker du med din eksisterende nettside?
      7. Hva er nettadressen til 2-3 referansenettsteder du liker? Hva liker du med disse nettsidene?
      8. Vet du hvilken plattform du vil bruke for nettstedet ditt?
      9. Hvilke sider trenger du på nettstedet ditt?
      10. Hvilke funksjoner trenger du på nettstedet ditt?
      11. Hva er det underliggende målet for nettstedet ditt?
      12. Har du innholdet klart for nettstedet ditt?
      13. Har din bedrift en merkevarebok som dekker ting som farger og fonter?
      14. Når vil du lansere det nye nettstedet ditt?
      15. Hva er budsjettet ditt for nettstedet?
      16. Trenger du hjelp til å oppdatere og vedlikeholde nettsiden din?
      17. Trenger du hjelp til blogging og innholdsmarkedsføring?

Hvorfor hvert spørsmål er viktig

Les videre for å lære mer om hva du får ut av hvert spørsmål.

Hva gjør din bedrift?

I dette spørsmålet, få kunden din til å dele om produktene og tjenestene deres, og deres forretningsmodell. Hvis de har flere produktlinjer eller tilbyr flere tjenester, sørg for å forstå hvert produkt/tjeneste, og hvordan de fungerer.

Å lese:  20 av de beste landingssideeksemplene for inspirasjon

Hvis kunden din driver en oppstart eller en lokal virksomhet, og de vil at deres “historie” skal fremheves på nettstedet, spør også om motivasjonen deres for å starte selskapet, og få dem til å lede deg gjennom reisen. Her kan du også spørre om deres visjon, misjon og selskapets verdier.

Til slutt, få kunden til å sende over all grunnleggende informasjon om selskapet deres, inkludert firmanavn, adresse, telefonnummer og e-postadresser.

Bildekilde.

Du vil bruke denne informasjonen på visse sider og deler av nettstedet, for eksempel Kontakt oss-siden.

Hvem er målgruppen din?

Målet med ethvert nettsted er å konvertere sitt publikum, og for at dette skal skje, må nettstedet være relevant og målrettet mot nevnte publikum. Med dette i bakhodet, få kunden din til å fortelle deg mer om målgruppen og den ideelle kunden.

Bortsett fra grunnleggende kundedemografi som alder, kjønn, beliggenhet, spør om kundens stillingstittel, bransjen de er i, størrelsen på selskapet de jobber i, ansienniteten deres i selskapet og mer. Det er også en god idé å spørre om din klients ideelle kunde er en ekspert på produktet/løsningen som din bedrift tilbyr, eller om de er relativt nye i løsningen, og trenger å bli utdannet/pleie.

Hva er ditt unike salgsforslag (USP)?

En USP er definert som en “faktor eller betraktning presentert som årsaken til at ett produkt eller en tjeneste er forskjellig fra og bedre enn konkurrentene.” Enkelt sagt er det en faktor som skiller kunden din fra konkurrentene.

Å fremheve kundens USP på nettsiden deres vil gjøre nettstedet mer overbevisende, og dette kan øke konverteringsfrekvensen. Tilbyr kunden din bedre service enn konkurrentene? Tilbyr de et bredere utvalg av produkter, eller kommer produktene deres med en pengene-tilbake-garanti? Uansett kundens salgsargument, sørg for at du bruker det til deres fordel.

Ønsker du å forbedre en eksisterende nettside, eller lage en nettside fra bunnen av?

Dette er ganske enkelt – her avklarer du om kunden din ønsker å oppdatere sin eksisterende nettside, eller opprette en helt ny nettside.

Bildekilde.

Hvis klienten din bare ønsker å oppdatere sin eksisterende side, så vet du at du ikke trenger å kjøpe et domenenavn for dem, få hosting for dem osv. Hvis de ønsker å opprette et nytt nettsted fra bunnen av, spør om de har allerede fått et domenenavn å bruke, eller om de vil at du skal ta deg av dette. Det samme gjelder for hosting – du må vite om klienten din allerede har kjøpt sin egen hostingplan, eller om de vil at du skal gjøre utmerkelsen.

Vil du at nettstedet ditt skal være SEO-optimalisert? Har du en liste over søkeord du vil målrette mot?

I denne tiden er det nøkkelen å bli funnet på nettet, og det er viktig for nettsteder å finne SEO. Hvis klienten din sier at de vil at nettstedet deres skal være SEO-optimalisert, men de ikke helt vet hvor de skal begynne, er det du som utfører søkeordundersøkelser og anbefaler en liste med søkeord som de kan målrette mot.

Bildekilde.

Hvis dette ikke er ditt ekspertiseområde, kan du også sette ut denne spesielle oppgaven til en uavhengig entreprenør – bare husk å øke tilbudet ditt tilsvarende, slik at du kan dekke utgiftene dine.

PS: Ønsker å evaluere din egen nettstedet, og identifisere om det er tilstrekkelig optimalisert for SEO? Du kan kjøre en gratis SEO-revisjonsrapport på Ahrefs.com.

Hva er URL-en til ditt eksisterende nettsted (hvis noen)? Hva liker og misliker du med din eksisterende nettside?

Dette spørsmålet hjelper til med å pirre kundens preferanser, slik at du kan styre unna designelementene de ikke liker spesielt godt. Nå, jo mer spesifikk du får klienten din til å være i denne delen, jo bedre.

For eksempel, hvis klienten din forteller deg at nettstedet deres er “utdatert” og “ikke brukervennlig”, oppfordrer du dem til å være mer spesifikke, og be dem dele de spesifikke delene som ikke er brukervennlige. Hvis klienten din sier at deres nettstedsdesign ikke ser moderne nok ut, pek på de ulike designelementene og spør dem hva er det de misliker – fargeskjemaet, navigasjonspanelet eller noe annet?

Hva er nettadressen til 2-3 referansenettsteder du liker? Hva liker du med disse nettsidene?

Nå som du vet hva kunden din ikke liker, kan du be kunden om å dele noen eksempler på nettsteder de liker, slik at du kan få en klarere ide om hva de går til. Dette kan være konkurrentnettsteder, eller de kan være nettsteder til bedrifter som er i helt andre bransjer.

Å lese:  Hvordan flytende ideer nådde lenger og gjorde mer med Buffer

Igjen, be om at de skal være så spesifikke som mulig her, og trykk forsiktig på kundene dine for å utdype dem hvis de bare oppgir at de liker nettsteder som for eksempel er “fargerike”. Husk at ord er subjektive, og noens idé om “fargerik” kan avvike veldig fra andres. Hvis kundens nettsted involverer spesialiserte sider (for eksempel produktsider eller demosider), få ​​dem til å dele eksempler på relevante sider de liker også.

Vet du hvilken plattform du vil bruke for nettstedet ditt?

I stedet for å anta at kunden din vil ha et WordPress-drevet nettsted, spør dem om de har noen spesielle preferanser. Standardalternativene inkluderer ren HTML, WordPress og andre eksisterende nettstedbyggere (Shopify, Wix, Weebly, Squarespace). Din klient er kanskje ikke kjent med alle disse alternativene, så fortell dem mer om hvert alternativ, og gå dem gjennom fordeler og ulemper. Husk å nevne at rene HTML-sider er vanskelige å redigere/oppdatere, med mindre klienten din (eller noen i teamet deres) har HTML-kunnskap!

Hvilke sider trenger du på nettstedet ditt?

Hvis mulig, få klienten din til å komme opp med et nettstedskart som viser hvordan de ønsker at de ulike sidene deres skal være strukturert og lagt opp. Dette hjelper deg å forstå omfanget av prosjektet, og låse ned leveransene. Hvis du oppretter et grunnleggende nettsted med bare bein, inkluderer standardsidene:

  • Hjemmeside
  • Om oss-siden
  • Kontakt oss siden
  • T&C-siden

Avhengig av hvilken bransje kunden din er i, kan de trenge spesialiserte sider. Disse inkluderer:

  • Produktsider
  • Fraktsider
  • Prissider
  • Produktdemosider
  • Booking-/planleggingssider
  • Påloggingssider (for medlemssider)

Hvilke funksjoner trenger du på nettstedet ditt?

I likhet med forrige spørsmål hjelper dette deg også med å forstå omfanget av prosjektet, og bekrefte leveransene. Faktisk vil vi si at det er enda viktigere å finne funksjonene som kunden din vil ha på nettstedet sitt, fordi du må finne ut en måte å levere den spesifikke funksjonaliteten de ber om.

Bildekilde.

I de fleste tilfeller kan du ganske enkelt installere en WordPress-plugin, en Shopify-app eller en lignende widget, men disse appene er ikke alltid gratis, og premium-ene kan bli ganske dyre.

Du kan enten diskutere kostnadene med kunden din og sørge for at de har det greit med å dekke det månedlige abonnementet, eller inkludere kostnadene for appene og pluginene i prisen på prosjektet, slik at kunden din ikke trenger å betale ekstra.

Hvis du imidlertid ikke finner en app eller plugin som dekker kundens behov, må du få noen til å skreddersy den for deg. Dette introduserer mer kompleksitet til prosjektet; du må se etter en entreprenør som kan ta på seg dette, og sørge for at de kan levere innenfor avtalt tid.

Noen funksjoner som kundene dine kan be om inkluderer:

  • Søk
  • Skjemaer
  • Kart
  • Portefølje / galleri
  • Knapper for sosiale medier
  • Klikk for å ringe-knapper
  • Online bestilling
  • Pristabeller
  • Live chat
  • Chatbots

Hva er det underliggende målet for nettstedet ditt?

Det underliggende målet for kundens nettsted påvirker mange ting, inkludert hvordan de skal strukturere nettstedet sitt, hvilke funksjoner og elementer de skal inkludere på nettstedet, og hvilken informasjon de bør fremheve.

Si for eksempel at klienten din er en UI/UX-designer, og at de ønsker å lage et nettsted for å vise frem porteføljen sin. Med dette i bakhodet kan det være fornuftig å strukturere nettstedet mer som en “lookbook” i motsetning til en vanlig nettside. Her er nøkkelen å vise frem kundens arbeid på en fremtredende måte og på en måte som gjenspeiler merkevaren deres.

Bildekilde.

Hva om kunden din ønsker å sette opp en e-handelsbutikk? Her er det underliggende målet å konvertere kunder og selge produkter, så det er viktig å optimere butikken ved å bruke klebrige bannere, nedtellingstidtakere, tillitsmerker og mer.

Har du innholdet klart for nettstedet ditt?

Når du er klar over målet kunden din ønsker å oppnå med nettstedet sitt, kan du fortsette å spørre dem om innholdet de har til hensikt å ha på nettstedet sitt. Vil de være ansvarlige for innholdet, eller forventer de at du tar deg av copywriting for dem?

Hvis det er førstnevnte, få klienten din til å bekrefte nøyaktig når de kan gi deg innholdet, slik at dette ikke holder opp produksjonstidslinjen. Hvis klienten din trenger at du hjelper dem med copywriting, sørg for at du forstår nøyaktig hvilken tone eller stil de er delaktige i, slik at du kan kommunisere dette tydelig til tekstforfatteren du jobber med.

Å lese:  SEO for markedsplasser: 7 tips for å øke rangeringen

Har din bedrift en merkevarebok som dekker ting som farger og fonter?

Uansett om du oppdaterer kundens eksisterende nettsted for dem, eller setter opp et nytt nettsted fra bunnen av, vil du ønske å bruke merkevarenes farger og skrifttyper, slik at nettsiden henger sammen med resten av merkevaren.

Nå, hvis klienten din har bare to farger som de bruker på logoen, og en standard font som de bruker, er det ganske enkelt. Men større, mer etablerte selskaper kan ha en rekke farger som de bruker (for forskjellige deler av logoen, bakgrunnen til logoen deres), og de kan også bruke forskjellige fonter (for overskrifter, brødtekst osv.).

Bildekilde.

Hvis det er tilfelle, er den enkleste måten å gjøre dette på å be om kundens merkevarebok eller stilbok – denne bør detaljere alle fargene og skriftene de bruker, pluss ytterligere merkevareretningslinjer (hvis noen).

Når vil du lansere det nye nettstedet ditt?

Som diskutert tidligere, er det viktig å diskutere prosjekttidslinjen med klienten din før du forplikter deg til et prosjekt, spesielt hvis du jobber med flere nettstedsdesign samtidig. Hvis du tilbyr flere revisjoner, del også ledetiden som kreves mellom hver revisjon.

Bildekilde.

Hvis klienten din har det travelt og ønsker å lansere siden i løpet av kort tid, tenk nøye gjennom om du kan forplikte deg til prosjektet. Du vil ikke akseptere prosjektet og et depositum fra klienten din, bare for å måtte trekke deg ut halvveis. Hvis du skal jobbe sene kvelder for å fremskynde kundens prosjekt for dem, bør du vurdere å bruke et nominelt gebyr for raskere behandling enn vanlig.

Hva er budsjettet ditt for nettstedet?

Noen nettsteddesignere og kreative synes det er vanskelig å ta opp temaet prissetting med kundene sine, men dette er en samtale du bare ikke kan vike unna. Ideelt sett ønsker du å jobbe med en kunde som respekterer budsjettet ditt og ikke forhandler for mye. Når det er sagt, hvis du er ny i spillet og ikke har råd til å være kresen, sørg for at du har noen forberedte svar som du kan hoppe ut når kunder ber om rabatter.

Hvis du ender opp med å tilby rabatt, vær sikker på at det er en slags kompromiss fra kundens side, slik at dette ikke skader merkevarebildet ditt. Du kan for eksempel godta en rabatt på 10 %, avhengig av at prosjektet vil bli fullført om to uker (sammenlignet med den vanlige leveringstiden på én uke).

Trenger du hjelp til å oppdatere og vedlikeholde nettsiden din?

Hvis kunden din ikke er teknologisk kunnskapsrik, kan de trenge din hjelp til å oppdatere og vedlikeholde nettstedet sitt.

Bildekilde.

Dette innebærer å oppdatere temaer og plugins, legge til nye funksjoner fra tid til annen, og planlegge sikkerhetskopier. Hvis du er kjent med denne typen vedlikeholdsarbeid, vil du sannsynligvis finne det ganske enkelt, men det er likevel fornuftig å avklare om kunden din trenger vedlikehold, slik at du kan gjøre rede for dette i budsjettet.

Trenger du hjelp til blogging og innholdsmarkedsføring?

Det samme gjelder her: hvis klienten din ikke er kjent med hvordan de skal markedsføre seg på nettet, kan de trenge din hjelp til å blogge og produsere innhold for nettstedet. Mens noen nettsteddesignere foretrekker å fokusere utelukkende på nettstedsdesign, hjelper det å tilby tilleggstjenester som innholdsmarkedsføring deg opp-selge kundene dine og generere mer inntekter.

Husk: selv om du ikke er en ekspert på blogging eller markedsføring, kan du alltid outsource dette til en digital markedsføringsfrilanser eller uavhengig kontraktør. Det er ikke bare nettsteddesignere og designbyråer som gjør dette – mange SEO-firmaer og digitale markedsføringsbyråer outsourcer også selve skrivingen og produksjonen av innhold til uavhengige entreprenører.

Slik bruker du nettstedet ditt spørreskjema: Avanserte tips

For å avslutte vil vi lede deg gjennom noen avanserte tips som vil hjelpe deg å bruke spørreskjemaet mer effektivt. Les videre for å finne ut mer.

1. Led kunden gjennom spørreskjemaet

Ideelt sett vil du sende kunden din nettside spørreskjemaet ditt, og de vil fylle det ut grundig og sende det tilbake. Ved å se på svarene deres på spørreskjemaet, vil du ha en god forståelse av deres behov, og du kan deretter gå videre med prosjektet.

Å lese:  Hvordan kan teknologiledelse hjelpe med omsetning og oppbevaring av ansatte?

Dessverre er dette det virkelige liv, og det vil helt sikkert oppstå komplikasjoner. For eksempel kan det ta en evighet før klienten din svarer, selv etter at du har jaget dem flere ganger. På toppen av det kan kunden din være vage og tvetydige i sine svar. For eksempel, hvis kunden din bare sier “Jeg liker XYZ.coms hjemmeside” uten å gå videre med å utdype hvorfor, vil det ikke være mye til hjelp.

Bunnlinjen? Det er mye mer produktivt og effektivt å sette seg ned med klienten din og lede dem gjennom spørreskjemaet på nettstedet.

På denne måten kan du fremskynde prosessen, og forsiktig undersøke kundene dine for å få mer grundige svar ut av dem. Samtidig hjelper dette deg også med å bygge relasjoner og få kunden til å stole på deg.

2. Ikke ta opp budsjettet for tidlig

Hvis det første du spør kunden når du møter dem er “Hva er budsjettet ditt?”, starter dette møtet på feil måte. Tenk på det: Dette signaliserer til klienten din at du ser på dette rent som en forretningsmulighet, og det kan automatisk sette dem på defensiven.

Så i stedet for å spørre om en klients budsjett med en gang, gå dem gjennom de andre spørsmålene på spørreskjemaet først for å bygge opp en rapport. Når du går gjennom spørreskjemaet, kan du også gi kunden din ytterligere anbefalinger og innsikt, og få dem begeistret over resultatene du kan oppnå for dem. Når du har vunnet kunden din, deretter begynne å snakke om budsjettet.

Rask til side: Hvis du er bekymret for å kaste bort tiden din på en klient uten budsjett, er en enkel løsning å legge til et kvalifiserende spørsmål i skjemaet for generering av potensielle salg. Her er et eksempel:

På denne måten kan du grovt måle hvor mye kunden din er villig til å betale for prosjektet, og være trygg på det faktum at du ikke bjeffer opp feil tre.

3. Ikke forhast prosessen

Som en generell tommelfingerregel: Jo mer omfattende du er i starten av informasjonsinnhentingsfasen, desto bedre er sannsynligheten for at prosjektet blir. Med dette i bakhodet, ikke forhast prosessen, selv om klienten din er ekstremt ivrig etter å komme i gang med redesign av nettstedet.

Forklar her klienten din at design av nettsteder er veldig subjektivt, og at en manns kjøtt kan være en annen manns gift. Gå deretter gjennom spørreskjemaet på nettstedet ditt som planlagt, og still så mange oppfølgingsspørsmål du trenger for å få dem til å dele preferansene sine. Dette vil sikre at du og din klient er på samme side; det vil også spare deg for utallige revisjoner.

Et siste ord om spørreskjemaer for nettsteddesign

Fantastisk, du har kommet deg helt til slutten av guiden vår som dekker spørreskjemaet Ultimate Website Design! Her er en rask oppsummering av spørsmålene du bør stille (kan også lastes ned i PDF-format):

      1. Hva gjør din bedrift?
      2. Hvem er målgruppen din?
      3. Hva er ditt unike salgsforslag (USP)?
      4. Ønsker du å forbedre en eksisterende nettside, eller lage en nettside fra bunnen av?
      5. Vil du at nettstedet ditt skal være SEO-optimalisert? Har du en liste over søkeord du vil målrette mot?
      6. Hva er URL-en til ditt eksisterende nettsted (hvis noen)? Hva liker og misliker du med din eksisterende nettside?
      7. Hva er nettadressen til 2-3 referansenettsteder du liker? Hva liker du med disse nettsidene?
      8. Vet du hvilken plattform du vil bruke for nettstedet ditt?
      9. Hvilke sider trenger du på nettstedet ditt?
      10. Hvilke funksjoner trenger du på nettstedet ditt?
      11. Hva er det underliggende målet for nettstedet ditt?
      12. Har du innholdet klart for nettstedet ditt?
      13. Har din bedrift en merkevarebok som dekker ting som farger og fonter?
      14. Når vil du lansere det nye nettstedet ditt?
      15. Hva er budsjettet ditt for nettstedet?
      16. Trenger du hjelp til å oppdatere og vedlikeholde nettsiden din?
      17. Trenger du hjelp til blogging og innholdsmarkedsføring?

Og her er noen avanserte pro-tips å huske på: gå kunden gjennom spørreskjemaet i stedet for å overlate det til dem å fylle det ut, ikke spør dem om budsjettet for tidlig, og ikke forhast prosessen.

Greit, du er nå godt rustet til å forstå kundenes preferanser og levere kickass nettsteder som passer perfekt til trusene deres. Full damp!

Nye publikasjoner:

Anbefaling