VPN-er gjennom tidene – utviklingen av internettsikkerhet

VPN-er er ganske vanlig i disse dager. Mange bruker dem, og til ulike formål; noen vil bare strømme innhold fra plattformer de ellers ikke ville ha tilgang til, mens andre bruker dem til kryptering av bedriftsdata for å gjøre nettverk tryggere.

Selv om tilkobling til en VPN i dag anses som en integrert del av Internett sikkerhet, de ble ikke alltid brukt til det de brukes nå. Stamversjonene av VPN-er ble laget helt tilbake i 1996 kun for forretningsformål. Så hvordan har de endret seg gjennom årene?

Før begynnelsen: Kort forhistorie til VPN-er

Gammel Apple-datamaskin

I virkeligheten er en VPN noe litt mer enn kryptering som har eksistert like lenge som menneskeheten selv. Dateres helt tilbake til de gamle egypterne og det ofte oversett akkadiske riket. Kryptografi har spilt en stor rolle i historien siden antikken gikk inn i renessansen og den industrielle revolusjonen. Men for at det endelig skulle være en VPN, måtte det først være Internett. Og det kom først på midten av nittitallet; pluss, la oss ikke glemme at det også måtte være det vi nå kaller PPTP (også dukket opp på 1990-tallet), men mer om det senere.

Selv med etableringen av Internett var det egentlig ikke behov for noe sånt som en VPN i de tidlige dagene.

Inntil millioner av mennesker begynte å logge på Internett daglig og bruke deres personlige opplysninger, var det ikke behov for tunnelprotokoller eller datakryptering. Men etter hvert som flere og flere begynte å bruke Internett, snudde tabellen, og et behov for en VPN ble født.

The Origin Story: Fathers of VPNs

1996 var året da alt begynte. Gurdeep Singh Pall, en Microsoft-ingeniør, laget en fantastisk oppfinnelse kalt PPTP. PPTP eller Point-to-Point Tunneling Protocol gjorde det mulig å bruke IP-adresser som byttet pakker, noe som gjorde dem praktisk talt umulige å finne. Nesten samtidig så en annen kritisk oppfinnelse dagens lys, IPsec. IPsec er en gruppe protokoller som brukes til å kryptere tilkoblinger mellom enheter. Begge disse ble integrerte deler av en tidlig VPN.

Snart nok begynte både Microsoft og Cisco å pakke dem sammen og tilby dem som en tjeneste til bedrifter. En tidlig VPN-hovedoppgave var å tillate sikrere nettverk mellom store selskaper som hadde raske internettforbindelser og behov for å beskytte dataene deres.

Millenniumskiftet: VPN-er begynner å dukke opp i mainstream

Folk som bruker VPN på bærbar PC

En av de viktigste forskjellene mellom tidlig på 2000-tallet og internetts infantile dager er at flere og flere begynte å bruke det; pluss at tilkoblingshastighetene som ble tilbudt til publikum ble så mye raskere enn før.

Å lese:  8 måter å bryte gjennom ferierotet

Ettersom ting endret seg raskt, ble det snart oppdaget feil i både PPTP og IPsec, og dermed ble begge tjenestene snart skrotet og erstattet av AES-256-kryptering. OpenVPN-protokollen begynte å vekke oppmerksomhet i 2001, takket være en håndfull dyktige kodere, og presset nesten helt ut PPTP og IPsec på bare noen få år.

2010 og utover: VPN-enes gullalder

Alle eldre enn 15 på den tiden husker sannsynligvis alle historiene om store overvåkingsskandaler som stadig traff nyhetene på slutten av 2000-tallet og begynnelsen av 2010-tallet. Disse inkluderte ulike plattformer fra Netflix til Kodi, til og med NSA. Alt dette, sammen med noen andre faktorer, økte etterspørselen og behovet for VPN-er betraktelig.

Når et nytt marked åpner seg, er det snart produkter å fylle det. Så det tok ikke lang tid før moderne VPN-er begynte å dryppe inn og tilby tjenestene sine til allmennheten. En av de første var HMA (Hide My Ass), som dateres helt tilbake til 2005. Kort tid etter fulgte mange etter.

Blant dem var noen fortsatt populære og gjenkjennelige i dag. Vi snakker om tjenester som ExpressVPN, IPVanish og NordVPN.

I noen land gir VPN-er til og med en måte å overgå offentlige nettrestriksjoner. Et av de mest kjente eksemplene på dette er Kina, eller det som er kjent som «Den store brannmuren». Den kinesiske regjeringen la mange restriksjoner på hva som kan sees på nettet, så noen bruker VPN-er for å prøve å overvinne så mange restriksjoner de kan. Men etter hvert som VPN-er utvikler seg, gjør begrensningene det også. Det er til og med en såkalt krig med «Den store brannmuren» som startet for mer enn noen få år siden, og som ikke viser tegn til å ta slutt med det første.

VPN-er i dag

Kvinne som bruker VPN på telefonen

En VPN i dag, selv om den er ganske forskjellig fra dens forfedre, bærer fortsatt den grunnleggende ideen – trygg tilgang til Internett uten å avsløre dataene dine. Mange VPN-er støtter også enheter som PlayStation, Kodi-bokser, smart-TVer og selvfølgelig mobiltelefoner og nettbrett.

Dessuten paret mange av dem sammen med forskjellige antivirusprogrammer for å gi begge deler sikkerhet og personvern.

De kan brukes til forretningsformål eller personlige formål, så før vi går videre, la oss raskt oppregne noen vanlige bruksområder for en VPN.

VPN-er for bedrifter

Når det gjelder forretninger, brukes VPN-er først og fremst til å gi eksterne arbeidere tilgang til data eller for å lage et delt nettverk for hvert kontor. Hovedformålet med alt dette er selvfølgelig å stoppe viktige data fra å bli eksponert. Bedrifter elsker VPN-er fordi de gir et visst nivå av sikkerhet samtidig som de forblir en veldig praktisk, ukomplisert løsning. Det er en stund siden VPN for nettkasinoer har blitt brukt nøyaktig. For eksempel, VPN for Roobet har også en god praksis.

Å lese:  10 beste nettsteder for logodesign i 2024

VPN-er for forbrukere

Det er flere grunner enn vi muligens kan liste opp til hvorfor den gjennomsnittlige personen kan velge en VPN. Men noen av de mest populære inkluderer streaming av geobegrenset innhold, maskering av IP-adressen din, fremskynde nedlastinger, få strømmeplattformer til å laste raskere, få tilgang til personlige nettverk mens du er i utlandet, etc.

I utgangspunktet er det mange grunner til at man kan bruke en VPN, og noen VPN-er kan gjøre en bedre jobb enn andre, spesielt hvis du har en liste over kriterier en tjeneste må tilfredsstille. Som disse tingene vanligvis går, jo større markedet er, jo lettere er det å velge en dårlig tjeneste. Det er rett og slett så mange av dem der ute, og ikke alle gjør det de påstår. Derfor er det vår beste anbefaling å konsultere et objektivt anmeldelsesnettsted som PrivacySharks.

Har du noen gang tenkt på hvor viktig det er å bytte ikke bare IP-adressen til enheten din, men IP-adressen til hele nettverket telefonen, PC-en eller den bærbare datamaskinen er koblet til? Bare prøv å forestille deg hvordan situasjonen ser ut for systemadministrator: brukerens ruter ligger i USA, men enhetens IP-adresse er et sted i Europa. Ser ut som totalt tull, ikke sant?

Det er grunnen til at utviklere bestemte seg for å lage den første bolig-VPN. Foreløpig er dette en av de mest progressive og innovative VPN-typene. De første appene og nettleserutvidelsene av denne typen dukket opp i 2019. Nå brukes de ganske mye. Residential VPN-er bidrar til å endre IP-adressen til hele nettverket, ikke bare en enkelt enhet du bruker for øyeblikket. I motsetning til konvensjonelle datasenter-VPN-er, boliger som for eksempel Tuxler bruke ekte IP-adresser som brukes av husholdninger og levert av faktiske Internett-leverandører. Som et resultat kan sluttbrukere bedre og mer effektivt beskytte sine private data, informasjon og til og med fjerne blokkering av begrenset innhold.

PrivacySharks

PrivacySharks

PrivacySharks er et nettsted spesialisert på å gi detaljer og objektive anmeldelser om ulike VPN-tjenester, passordbehandlere, antivirus og lignende. I hovedsak er det et sted som er vert for all slags informasjon du trenger for å undersøke og sørge for at personvernet ditt er beskyttet, og at enhetene dine er sikre. Datalovgivningen er i konstant endring, og med noen nylige endringer, spesielt de som gjelder sosiale medierblir vår daglige bruk av Internett mindre og mindre privat.

Å lese:  6 beste apper for å hjelpe deg gjennom et dårlig samlivsbrudd

Hvis du er i Europa, har du det litt bedre ettersom GDPR-loven forbyr uønsket innsamling av brukerinformasjon, men selv det dekker ikke alt. Dette er grunnen til at nettsteder som PrivacySharks kommer godt med. De gir informasjonen vi alle trenger for å undersøke tjenestene som holder personvernet vårt på nett intakt. Det er også viktig å nevne at ingen av anmeldelsene på PrivacySharks er sponset eller betalt for, så du kan være sikker på at informasjonen du får er objektiv og ekte.

Det som er spesielt nyttig med dette nettstedet, er at det gir mange kategorier å velge mellom når du søker etter en VPN.

La oss si at du er en streamer hvis PC kjører på Windows. På PrivacySharks kan du enkelt sjekke ut de beste tjenestene for streaming og Windows og deretter kryssreferanser for å finne den som passer deg best. Det er en rask og effektiv måte å finne det du leter etter uten å bli forvirret av den store mengden alternativer som tilbys.

Siden er også fullstendig responsiv, så du vil ikke ha store problemer med å gå gjennom den og finne informasjonen du ønsker, uansett hvilken enhet du bruker for øyeblikket.

Hvordan det fungerer

Hjemmesiden har en liste over de høyest rangerte VPN-ene, og den gir noen viktige detaljer om dem som prisen, hva en VPN-tjeneste er best for, osv. I tillegg gir den korte beskrivelsen av hver tjeneste en rullegardinmeny der du kan lese mer om VPN-ene som fanger oppmerksomheten din.

Øverst på siden viser fem populære kategorier: Gaming, Windows, Mac, Beste VPN-er og Streaming. Hvis du klikker på en av dem, vil du snart finne en kort beskrivelse av hvorfor en VPN er viktig for en bestemt kategori, sammen med hva en VPN beskytter og hvordan. Du vil også se en liste som ligner på den på hjemmesiden – en liste over tjenester som spenner fra de høyest til de lavest rangerte. Et tillegg til listen gitt i hver kategori i motsetning til listen på landingssiden er at noen tjenester vil bli merket som “ikke anbefalt”.

PrivacySharks destinasjonsside VPN-liste

Dette er et pent tillegg fordi, selv om en tjeneste kan være topprangert og god overalt, betyr det ikke nødvendigvis at den er flott for alt.

Du finner de fem grunnleggende kategoriene over de fem knappene, som hver inneholder en rullegardinmeny med flere å velge mellom. Så la oss ta et øyeblikk og se gjennom hva de tilbyr.

Å lese:  Hvordan bruke kuponger for å øke inntektene

VPN-enheter

Denne kategorien inneholder følgende underkategorier: Android, Smart TV, Chromebook, iOS, Mac, nettbrett og en håndfull andre. Så hvis du er bekymret for en bestemt enhet, er dette kategorien du vil se nærmere på. For eksempel er det en hel PS4- og PS5-kategori. Du tenker kanskje ikke på dette som relevant i det hele tatt, men noen VPN-er har vært kjent for å redusere hastigheten til spillkonsoller. Hvis du er en ivrig spiller, vil du sannsynligvis være spesielt oppmerksom på dette, siden det kan ødelegge opplevelsen for deg.

VPN-plasseringer

Som vi allerede har nevnt, har noen land i verden større nettrestriksjoner enn andre. Og det som kan være nok for deg å fritt surfe på Internett i Nederland, fungerer kanskje ikke bra i Pakistan. For ikke å nevne at mange nasjoner til og med har strenge sporingspolitikk. Så hvis du vil unngå alt dette etter beste evne, er dette kategorien du bør se.

PrivacySharks VPN-er for NYC

VPN-kategorier

Den mest generelle av partiet, VPN-kategorier inneholder informasjon om de beste VPN-ene for Netflix, Kodi, Popcorn Time, personlig bruk, spill, etc. Dette er kategorien du vil konsultere hvis det du leter etter bare er noe for hus eller hvis hovedgrunnen til å vurdere en VPN er relatert til medieforbruk.

VPN-anmeldelser

La oss si at du har begrenset valgene dine til noen få tjenester, og alle oppfyller kravene dine. Den beste måten å ta en endelig beslutning på er å ta en informert beslutning. Her finner du grundige anmeldelser av tjenestene du er interessert i. Mens du leser dem, vil du kanskje finne en funksjon som skiller seg ut eller en avtalebryter. Du kan aldri forske for mye.

VPN-sammenligninger

Og den siste, men absolutt ikke minst kategorien er VPN-sammenligninger. Denne er for de av dere som ikke klarer å ta en avgjørelse. Du har gjort research, du har lest anmeldelsene, men du er fortsatt usikker på om du skal få IPVanish eller NordVPN? I så fall åpner du bare denne kategorien og finner ut.

PrivacySharks VPN-sammenligninger

Før vi forlater deg

Der har du det, en kort historie om alt VPN-relatert og en miniguide om hvordan du finner beste vpn-tjeneste for deg. Forskjellen i VPN-er da de først startet og nå kunne ikke vært større, men akkurat som enhver annen historie om fremgang, er den ikke over ennå. Vi kan umulig vite hva VPN-er vil utvikle seg til å være om noen år.

Det er så mange vidt forskjellige alternativer selv nå. Så sørg for å gjøre undersøkelser før du velger en. Ikke alle VPN kan gjøre alt, og noen gjør ting bedre enn andre.

Nye publikasjoner:

Anbefaling