Selv om Wix og WordPress begge brukes til å bygge nettsider, tilbyr de forskjellige funksjoner og muligheter og er rettet mot forskjellige typer brukere. For det første, mens Wix er en nettstedbygger, er WordPress et fullverdig innholdsstyringssystem (CMS).
Når det er sagt, lar begge deg bygge et profesjonelt utseende, funksjonelt nettsted. Spørsmålet er bare hvilket verktøy som er riktig for du?
I denne artikkelen vil vi sammenligne de fremtredende funksjonene som tilbys med WordPress og Wix for å hjelpe deg med å bestemme hvilken plattform som er riktig for dine spesifikke behov. Hvis du også vurderer Weebly, kan du sjekke ut Weebly vs WordPress-innlegget vårt.
Viktige sammenligninger mellom Wix og WordPress:
Wix vs WordPress: Funksjonssammenligning
Den største forskjellen mellom WordPress og Wix er at WordPress er frittstående programvare som må installeres på en server. Med andre ord, det er selvvert. Wix, derimot, er en vertsbasert løsning som betyr at du ikke trenger å installere den på en server for å bruke den. I stedet kan du ganske enkelt opprette en konto hos Wix og begynne å bygge nettstedet ditt med en gang.
Utover det er det en rekke andre viktige forskjeller…
Hva er Wix
Wix er en populær plattform for nettstedbygging som har et intuitivt dra-og-slipp-grensesnitt som gjør det enkelt for brukere å lage alle typer nettsteder. Det er en vertsbasert løsning som betyr at du kan komme i gang med bare noen få klikk.
Wix kommer med en rekke kraftige (og brukervennlige) funksjoner ut av esken som er flotte for både nybegynnere og avanserte brukere. Med Wix kan du lage omtrent alle slags nettsteder, for eksempel en nettbutikk, blogg, bedriftsside eller porteføljeside.
En av de største fordelene som tilbys med Wix er at du kan komme i gang gratis med en URL som følger formatet: brukernavn.wixsite.com/siteaddress. I tillegg til dette trenger du ikke å bekymre deg for den tekniske siden av ting som å finne en hostingleverandør, vedlikehold av nettstedet eller ta sikkerhetskopier.
Hva er WordPress
WordPress er et åpen kildekode CMS som du kan laste ned og installere på en webserver. Å være vert for WordPress-nettstedet ditt lar deg tilpasse det på hvilken som helst måte du vil.
Dette betyr også at du eier all data og har full kontroll over nettstedet ditt.
WordPress er en robust og fleksibel plattform som lar utviklere lage skreddersydde nettsteder ved hjelp av temaer, plugins og tilpasset kode. Med et WordPress-nettsted som er vert for selv, får du et tilpasset domene som betyr at nettstedets URL vil være noe sånt som eksempelside.com.
En av de fremtredende funksjonene som tilbys med WordPress er at du får tilgang til et fullverdig CMS.
Dette er utrolig nyttig for alle som ønsker å starte en blogg eller lage et nettmagasin. Det lar også nettstedeiere opprette og tildele brukerroller som administrator, redaktør, forfatter og abonnent.
Hvilken er raskere å komme i gang med?
Mellom Wix og WordPress er Wix raskere å komme i gang med siden det er en vertsbasert løsning.
Selv om det ikke tilbyr like mye fleksibilitet som WordPress, veier det opp for dette ved å la deg bygge en enkel, men profesjonell nettside med bare noen få klikk.
Med Wix kan du ganske enkelt registrere deg for en konto og velge hvilken type nettside du vil opprette.
Deretter kan du velge fra en rekke forhåndsbygde maler basert på hva slags nettsted du ønsker å lage. De Wix Editor lar deg legge til tekst, bilder og andre elementer på nettstedet ditt.
Når du er ferdig, kan du ganske enkelt klikke på publisere knappen for å ta nettstedet ditt live.
Med WordPress har du imidlertid noen ekstra trinn å gå gjennom før du kan begynne å sette opp nettstedet ditt. For å komme i gang må du finne en hostingleverandør og registrere ditt eget domenenavn. Etter å ha installert WordPress-programvare på serveren din, må du velge et tema for å endre utseendet på nettstedet ditt.
Dette betyr at for å bygge et WordPress-nettsted må du:
- Registrer domenenavnet ditt (du må også gjøre dette for at et Wix-drevet nettsted skal være rettferdig)
- Finn en hostingleverandør
- Last ned og installer WordPress-programvaren
- Finn et tema for nettstedet ditt
- Legg til plugins på nettstedet ditt for å legge til spesifikke funksjoner
Vinner: Wix er den klare vinneren her siden den er selvhostet, noe som betyr at du ikke trenger å finne en hostingleverandør og kan komme i gang ved å opprette en konto.
Er Wix eller WordPress enklere å bruke?
Når du er på jakt etter en nettstedbygger, er det også viktig å vurdere hvor enkel plattformen er å bruke.
Wix er utrolig enkelt og intuitivt, noe som gjør det til det riktige valget for brukere som ikke er spesielt kunnskapsrike om teknologi. Å legge til funksjoner og funksjonalitet på nettstedet ditt er så enkelt som å dra og slippe widgets på plass, installere utvidelser og konfigurere alternativer.
Selv om WordPress er allment ansett som et brukervennlig CMS, er det ikke like enkelt å bruke som Wix. En av grunnene bak dette er at det gir deg mye mer fleksibilitet. Hvis du for eksempel ønsker å legge til et kontaktskjema på nettstedet ditt, kan du velge et tema som følger med et, bruke en plugin eller sidebygger, eller skrive tilpasset kode.
Alternativene som er tilgjengelige for deg med WordPress er tilsynelatende uendelige. Selv om det ikke er like enkelt å bruke som Wix, er læringskurven du får med WordPress absolutt verdt det for alle som ønsker å lage et skreddersydd, funksjonsrikt nettsted.
Vinner: Wix er enklere for alle å bruke siden det har færre funksjoner.
Hvilken har bedre design?
Wix kommer med hundrevis av forhåndsbygde nettstedsmaler som lar brukere komme i gang med profesjonelt utseende nettsteder fra starten. Når du har valgt en mal, kan du endre den gjennom Wix Editor å gi nettstedet ditt et tilpasset utseende som er viktig for merkevarebygging.
WordPress Theme Directory har tusenvis av gratis temaer som du kan installere på nettstedet ditt og endre slik du vil. I tillegg til dette kan du også gå med et av de tusenvis av premium tredjeparts WordPress-temaer som du kan få fra individuelle temaleverandører eller markedsplasser som Temaskog.
Du kan også velge å bruke en sidebygger til å designe hele WordPress-nettstedet ditt som gir deg muligheten til å lage et tilpasset oppsett.
Vinner: WordPress lar brukere installere temaer og sidebyggere eller bruke tilpasset kode for å lage hvilken som helst form for design de ønsker.
Hva er mer fleksibelt og utvidbart?
De Wix App Market
inneholder 319 apper – gratis og betalt – som lar brukere legge til avanserte funksjoner på nettsidene sine. Disse appene er delt inn i 19 kategorier, inkludert analyse, blogg, bestillinger, forretningsverktøy og markedsføringsverktøy.
Dette gjør det enkelt for brukere å legge til ryddige funksjoner på siden deres som fora, gallerier, skjemaer, eventkalendere og mye mer. Det beste er at du kan installere dem direkte fra Wix Editor.
Mens noen av disse appene er utviklet av Wix, kan du også bruke tredjepartsutvidelser for å forbedre nettstedets funksjonalitet.
I tillegg til denne, Wix-kode gjør det mulig for utviklere å implementere individuelle funksjonssett på sine Wix-baserte nettsteder:
- Databaser kan brukes til å importere innhold for individuelle nettstedsdeler og handlinger.
- Interaktive elementer kan settes opp ved å spesifisere hva de skal gjøre ved brukerinteraksjoner (for eksempel ved musepeker eller dobbeltklikk).
- Dynamiske sider kan brukes til å vise innhold fra en tilkoblet database.
Selv om WordPress startet som en bloggplattform, har den blitt til et robust CMS med funksjonalitet for nettstedbygging som lar brukere bruke temaer, sidebyggere, plugins og tilpasset kode for å lage alle typer nettsider.
Bortsett fra den iboende fleksibiliteten du får med muligheten til å få tilgang til back-end-filer og legge til tilpasset kode, WordPress Plugin Directory tilbud over 55 000 gratis plugins. I tillegg til dette kan du også kjøpe premium plugins fra tredjeparts plugin-leverandører og markedsplasser som f.eks CodeCanyon.
Nivået av fleksibilitet og utvidbarhet du leter etter vil avgjøre hvilket alternativ som er riktig for deg. Hvis du vil ha en kombinasjon av fleksibilitet og brukervennlighet, kan Wix bare være det beste valget, men hvis du vil ha tilgang til tusenvis av plugins med full kontroll over design, layout og funksjonalitet til nettstedet ditt, vil vi anbefale å gå med WordPress.
Vinner: WordPress er den klare vinneren her.
Hva er bedre for SEO?
Mens noen sier at Wix er bedre i SEO-avdelingen, argumenterer andre for WordPress. Men hvis du tar en nærmere titt, vil du finne at begge er ganske like når det gjelder SEO på siden. Her er en rask oversikt over deres SEO-evner:
- Begge lar deg generere nettstedskart for enklere (og raskere) gjennomgang.
- Du kan endre sidetitlene, H1-H6-taggene og metabeskrivelsene på begge plattformene.
- De lar deg legge til alt-tagger til bilder.
- Begge er mobilvennlige ut av boksen og genererer korte nettadresser.
Sammenlignet med Wix gir WordPress deg imidlertid mer kontroll over hastigheten på nettstedet ditt og avanserte funksjoner (som gjennomgang og indeksering) som påvirker nettstedets søkemotorrangeringer.
I følge a nylig Ahrefs studie som tok en prøvestørrelse på 6,4 millioner nettsteder (hvorav halvparten var Wix-nettsteder mens den andre halvparten var WordPress-baserte) viser at hele 46,1 % av WordPress-nettstedene fikk organisk trafikk, mens bare 1,4 % av Wix-nettstedene fikk noe organisk trafikk.
Det er også viktig å huske på at Wix ikke støtter hreflang-taggen, noe som betyr at dens flerspråklige SEO-funksjoner ikke er på linje med WordPress.
Wix lar heller ikke brukere endre sine robots.txt fil eller htaccess fil som er viktig for større nettsteder. Og siden Wix er avhengig av JavaScript på klientsiden for å vise innhold, forårsaker det ganske mye kodeoppblåsthet som bremser nettstedet ditt og kan påvirke SEO negativt.
Hvis du noen gang trenger hjelp med teknisk SEO, for eksempel implementering av hreflang eller optimalisering av JavaScript-nettapper, kan et SEO-byrå som Relevans og hensikt kan hjelpe, og for dette formål vil de absolutt fortelle deg at WordPress er den foretrukne plattformen av SEO-grunner.
Vinner: WordPress er den klare vinneren i SEO-avdelingen.
Så hvilken er den bedre nettstedbyggeren, Wix eller WordPress?
Til syvende og sist vil plattformen du velger å bygge nettstedet ditt på, avhenge av dine spesifikke behov.
Hvis du leter etter en enkel og enkel måte å lage et nettsted på og kan jobbe med begrenset fleksibilitet og tilpasningsmuligheter, er Wix veien å gå.
Det er utrolig enkelt å komme i gang med, og du vil kunne legge til alle slags funksjoner på nettstedet ditt.
Når det er sagt, er det verdt å nevne at hvis kravene dine endres i fremtiden, vil det bli vanskelig å migrere fra Wix til en annen plattform.
På baksiden, hvis du vil ha tilgang til titusenvis av plugins og temaer, mer fleksibilitet og full kontroll over nettstedet ditt, er WordPress uten tvil det rette alternativet for deg.
Selv om læringskurven er brattere med WordPress, er det definitivt verdt innsatsen for brukere som verdsetter fleksibilitet, utvidbarhet og skalerbarhet.
Konklusjon
Enten du ønsker å bygge et nettsted for bedriften din, sette opp en nettbutikk eller starte en blogg, er både Wix og WordPress levedyktige alternativer for å lage og administrere et nettsted.
Vi sammenlignet og kontrasterte de fremtredende funksjonene som tilbys med Wix og WordPress, og forhåpentligvis er du i en god posisjon til å ta de neste stegene.
Mellom Wix og WordPress, hvilken sidebyggingsplattform lener du deg mot og hvorfor? Vi vil gjerne høre fra deg, så gi oss beskjed ved å kommentere nedenfor.